Bakandan online rezervasyon açıklaması: Vergilendirme nasıl olacak?

Bakandan online rezervasyon açıklaması: Vergilendirme nasıl olacak?
Booking.com ve benzeri internet siteleri için çözüm arayışı sürüyor. Müşteriye yansımayacak bir mekanizma hazırladıklarını anlatan Maliye Bakanı Ağbal, “Otele internetten rezervasyon yaptırıyorsunuz. Otel, hizmet veren firmaya komisyon ödüyor. Bu aşamada bir vergilendirme olabilir” dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, internetten rezervasyon yapan firmalara, otellerin ödediği komisyondan vergi kesilebileceğini söyledi.

Uluslararası turizm rezervasyon platformu Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştiği iddiasıyla yaptığı şikâyetin ardından mart ayında mahkeme kararıyla durdurulmuştu.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, internet üzerinden ticarete ilave verginin söz konusu olmadığını belirten Ağbal, Türkiye’de para kazanıp vergi vermeyen yabancı şirketlere de Maliye tarafından resen vergi mükellefiyeti yapılabileceğini ve ceza kesilebileceğini bildirdi. Ağbal, internetten reklam, danışmanlık, program indirme gibi alanlara da vergi gelebileceğini açıkladı. Ağbal, şunları söyledi:

'TÜKETİCİ ÖDEMESİN'

“Türkiye’de iş yapan uluslararası firmalardan şu anda Türkiye kanunlarına uygun faaliyet yürüten şirketlerimiz var. Fakat bir kısım firmalar, Türkiye’de ticari faaliyet yürütmelerine ve bu ülkede kazanç elde etmiş olmalarına rağmen Türkiye’de vergi mükellefiyeti tesis ettirmiyor.

Bütün e-ticaretin stopaja tabi tutulması değil ama özellikle öne çıkan bazı sektörler açısından bir önerimiz var. Düşüncemiz kesinlikle stopajın tüketiciye yansımayacağı bir mekanizma kurmak. Hizmeti alan müşteriyi vergilendirmek gibi bir niyetimiz yok.

Mesela turizm sektörü öne çıkan sektörlerden bir tanesi. Bugün bir otelde yer ayırtmak istediğinizde internet sitesine giriyorsunuz, rezervasyonunuzu yaptırıyorsunuz, ödemeyi otelde yapıyorsunuz. E-ticaret platformunun kendisinde yapmıyorsunuz. Sonra otel işletmesi ücreti sizden tam alıyor, bu hizmeti veren firmaya da komisyon ödemesi yapıyor. Böyle bir durumda komisyon ödemesinin yapıldığı aşamada bir stopaj vergilendirmesi olabilir.

Sektör sektör çalışıyoruz. Gümrükten belli bir meblağa kadar mal sipariş edip getirtebiliyorsunuz. Bunun vergileme kuralları zaten belli. Burada gündeme gelen konu hizmet ticareti. Reklam, konaklama hizmetleri, danışmanlık hizmetleri, program indirme...

Geçen yıl yapılan yasal düzenleme ile Bakanlar Kurulu elektronik ticarette Türkiye’de temsilcisi, işyeri bulunmayanlar bakımından stopaj getirmeye yetkilendirildi.

'RESEN MÜKELLEFİYET TESİS EDEBİLİYORUZ'

Türkiye’de vergi mükellefi olmayanlara yönelik vergi düzenlenmesi yapabilir. Türkiye’de para kazanıyorlarsa burada vergi ödemeleri gerekiyor. Resen mükellefiyet tesis edebiliyoruz. Bir mükellef, ticaret yaptığı halde vergi dairesine gelip mükellefeyit tesis ettirmesi gerekirken ettirmemişse ve o ticari faaliyete devam ediyorsa, Maliye Bakanlığı’nın yetkili birimleri bunu tespit altına alıp raporlaştırdıktan sonra Gelir İdaresi resen, mükellefin talebi olmasa bile mükellefiyet tesis edebiliyor. Herkes için geçerli, yerlisi yabancısı yok bunun.

Şu anda arkadaşlar bunun çalışmasını yürütüyor. Böyle bir durumda kişi beyanname vermemişse her beyanname için ceza kesme hakkımız var. Ödemediği her vergi için vergi takdir etme hakkımız var.”  



Bu Haber 23.06.2017 - 09:44:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.