Bakan Avcı: Göğsümüzü gere gere şunu açıkça söylüyoruz...

Bakan Avcı: Göğsümüzü gere gere şunu açıkça söylüyoruz...
İyidere'de bir otelde düzenlenen 1. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA) Doğu Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi'ne katılan Bakan Avcı, turizmin öncelikle istikrar, güven ve algı sektörü olduğunu belirtti. "Göğsümüzü gere gere şunu açıkça söylüyoruz'' diyen Avcı, ''Almanya, Belçika, ABD, Fransa ne kadar güvenli ise Türkiye'de o kadar güvenlidir. Hatta Türkiye bu kadar acı tecrübelerden sonra çıkardığı dersler itibarıyla bunların hepsinden çok daha güvenli bir ülkedir" şeklinde konuştu.



Zirve kapsamındaki 'Doğu Karadeniz Turizminin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi' başlıklı panelde konuşan Bakan Avcı, turizmin gelişmesi için istikrar, güven ortamı olmasının ve güvenlik sorunlarının asgariye inmesinin önemli olduğuna değindi. Avcı, "Güven ve istikrarın olduğu ülkede turizm gelişiyor. Aksi taktirde ne yaparsanız yapın bu olumsuz algı sizin bütün birikimlerinizi, girişimlerinizi heba ediyor. Son zamanlarda özellikle Türkiye'nin güvenilirliği konusunda dünyada olumlu bir imajın oluşması için gece gündüz çalışan değerli bakanımıza (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu) çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

''ÇOK DAHA GÜVENLİ BİR ÜLKE''

Sektör temsilcisi ve turizm medyası ile bir araya gelince görüşlerini açıkça ifade ettiğinin altını çizen Avcı, "Göğsümüzü gere gere şunu açıkça söylüyoruz: Almanya, Belçika, ABD, Fransa ne kadar güvenli ise Türkiye'de o kadar güvenlidir. Hatta Türkiye bu kadar acı tecrübelerden sonra çıkardığı dersler itibarıyla bunların hepsinden çok daha güvenli bir ülkedir. Bu imajın oluşmasından dolayı Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Beye ve güvenlik teşkilatına teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

''TURİZM SEKTÖRÜ 2023 HEDEFLERİNE ULAŞTI''

Türkiye'nin her alanda 2023 hedefleri olduğuna vurgu yapan Avcı, şöyle devam etti:

"Dünya sıralamasında eğitim, sağlık ve aklınıza gelebilecek her alanda ilk ona girme gibi bir hedefimiz var ama bir sektör var ki 2023 hedefini bugün itibarıyla gerçekleştirmiş. O da turizmdir. Türkiye yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen, özellikle batı medyasından sistematik bir şekilde sürdürülen olumsuz kampanyalara rağmen bugün dünyanın büyük altıncı turizm destinasyonudur. Avrupa'da de dördüncü büyük turizm destinasyonudur. Üstelik Türkiye sadece bu olumsuz kampanyaların etkisi ile değil, 1980'lerde ilk turizm hamlesini başlatan Turgut Özal döneminde belirlenmiş olan o günün şartlarından da öyle yapılması gereken turizm stratejisinin deniz, kum, güneş parantezinde yürütülmüş olmasına rağmen bu noktaya gelmiştir. Türkiye'nin turizm ve tanıtım stratejisini deniz, kum, güneş konsepti üzerinden yürütmesi aynı zamanda pazarını bununla sınırlandırması anlamına geliyor."



Avcı, düzenlenen toplantının ana temasının da Türkiye'nin bu algıdan kurtulması olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin sadece deniz kum güneş diyerek bu noktaya geldiğine dikkati çeken Avcı, "Bugün diğer alanları geliştirirsek çok daha ileri gideceğiz. Karadeniz Bölgesi'nin bu alanda nasıl bir hamle gücüne sahip olduğunu biliyoruz. Turizm alanında Karadeniz ve Karadeniz insanı 2023 hedefini en kısa sürede katlayarak gerçekleştirecektir." dedi.

''MİRASYEDİ SAVURGANLIĞI İÇERİSİNDE...''

Karadeniz'in büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirten Avcı, "Bu büyük potansiyeli bir mirasyedi savurganlığı içerisinde heba etme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Özellikle yayla turizmi bakımında çok önemli bir uyarıda bulundu Sayın İçişleri Bakanımız. Bu uyarı şifahi ile kalmayacak, bundan sonra geriye doğru işleyecek şekilde yayla turizmini tahribe hiç bir şekilde izin verilmeyecek. Gerekenlerin harfiyen yerine getirileceğini hepimizin bilmesi gereklidir. Bir bölgenin adı bir kere kötüye çıkarsa bunu telafi etmek olağanüstü zor." değerlendirmesinde bulundu.



''ONDA BİRİMİZ KADAR POTANSİYELE SAHİP OLMAYAN ÜLKELER...''

Turizmde olumlu algı oluşturmanın zaman aldığını, olumsuz algının çok kısa sürdüğünü ifade eden Nabi Avcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin onda biri kadar turizm potansiyeline sahip olmayan ülkeler çok ciddi gelir elde ediyor. Danimarkalı dostlarımıza söylediğim zaman alınmıyorlar. Danimarka küçük bir ülke. Turizm potansiyeli olarak Shakespeare'in meşhur oyunu Hamlet'in geçtiği iddia edilen bir şatoları var. Kopenhang merkezinde bizim gençlik merkezinden biraz daha hallice bir parkları, deniz kenarında bir kayanın üzerinde bir kız çocuğu boyutlarında deniz kızı heykelleri var. Yeme kültürü de bir dilim yağlı ekmek. Karadeniz'de her annenin çocuğuna sabah kahvaltıda sürdüğü yağlı ekmek. Üzerine yeşillik, peynir ile süsleyerek vitrine sanat eseri gibi koyuyorlar. Bizim herhangi bir ilçemizde fazlasıyla bulabileceğimiz alt yapı veya malzeme ile turizm yapıyorlar ama bir önemli artıları var: Bu ülkelerde, turistleri, özellikle de Orta Doğu'dan giden turistleri cezbeden fiyat istikrarı. Fiyatın alıcıdan alıcıya müşteriden, müşteriye değişmemesi."

YATIRIMCILARA DAVET

Zirvenin gala gecesinde yabancı yatırımcılara seslenen Bakan Avcı, Türkiye'nin turizm yatırımcıları için de büyük bir potansiyele sahip, yatırımcıların cazip imkanlar bulabileceği bir ülke olduğunu ifade etti. 



Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin Türkiye'ye kardeş yaklaşımlarını çok iyi bildiklerini vurgulayan Bakan Avcı, "15 Temmuz hain darbe girişiminde bütün Arap kardeşlerimizin nasıl yanımızda olduklarını, bizim için dua ettiklerini, Türkiye için gözyaşı döktüklerini çok iyi biliyoruz. Bunun için muhabbetin karşılıklı olduğunu, pek çok değeri paylaşan kardeşler olduğumuzu bir kere daha vurgulamak istiyorum. Türkiye sizin ikinci vatanınızdır." ifadelerini kullandı.





Bu Haber 12.05.2017 - 12:03:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.