Bağlıkaya'dan Antalya'da büyük buluşma: Neden aday oldum?

Bağlıkaya'dan Antalya'da büyük buluşma: Neden aday oldum?
Geçtiğimiz günlerde TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un İstanbul Lütfi Kırdar'da yaptığı acente toplantısına rakibi Firuz Balıkaya Antalya'dan yanıt verdi. Concorde Hotel'de 600 acente temsilcisi ile bir araya gelen Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB başkanlığına neden aday olduğu ve kurumda nelerin yanlış gittiği başlıklarında açıklamalarda bulundu.


TurizmGüncel - Antalya

TÜRSAB seçimlerine sayılı günler kala Değişim Hareketi Antalya'da büyük bir etkinlik düzenledi. Toplantıda konuşan başkan adayı Firuz Bağlıkaya, ''Aday olmamızın birkaç nedeni var. Biliyosunuz, dünyadaki turzm hareketi her geçen gün büyüyor. Tükiye, organize seyahat hareketinde her zaman dünya ortalamasının üzerinde büyüdü. Ta ki son ki yıla kadar. Bölgemizde yaşanan olaylar nedeniyle, bırakın büyümeyi, neredeyse yüzde 30 pazar kaybına uğradık. Turizm bögeleri ciddi sıkıntılar yaşadı ve bu bögelerden biri de doğal olarak Antalya.'' dedi.



''KRİZ VAR OLAN SIKINTILARI ORTAYA ÇIKARDI''

Yaşanan krizin sektördeki mevcut sıkıntıları ortaya çıkardığını ifade eden Bağlıkaya, ''Aslında biz yıllardır hiç bir şeyin farkına varmamışız. Ne zaman gereçekten bir şeyler yapılması gereği ortaya çıktı, o zaman gördük ki taleplere cevap veren yok. Telefon ediliyor cevap yok, kapılar çalınıyor açan yok. Talepler gidiyor cevap yok. Dolayısı ile temsilde çok büyük sıkıntılar yaşadığımızı kriz vesiesiyle gördük.'' değerlendirmesini yaptı.

''KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRDİLER''

Turizm sektöründe kriz yaşandığı dönemde Ulusoy'un kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini kaydeden Bağlıkaya, ''Kriz döneminde mikrofon uzatıldı, dediler ki biz kriz profösörüyoz. Mikrofon uzatıldı, dediler ki Rus gelmezse Çinli gelir. Turizm yapan arkadaşlar bunun ne kadar imkansız,  popülist ve kamuya sempatik görünmek için söylenmiş sözler olduğunu anladı.'' şeklinde konuştu.

''YÖNETİM ACENTELERİN SORUNALRINI CİDDİYE ALMIYOR''

Mevcut yönetimin acentelerin yaşadığı sıkıntıları ciddiye almadığını savunan Bağlıkaya, acentelerin adeta bir temsil sorunu yaşadığını vurguladı. Temsil sorunlarının yanında başka sorunlar da yaşadık'' diyen Bağlıkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''SANKİ BİR EL UZANDI VE...''

''Sanki bir el uzandı ve her şey üst üste gelmeye başladı. Durup dururken transfer yapamamaya başladık. Durup dururken hava yolu şirketleri web sitelerinde seyahat acentalarından daha ucuza bilet satmaya başladı. Hava alanlarına araçlarımız girememeye başladı. Taksicilerle ilgili sıkıntılarımız var. Annemizi ablamızı bile havaalanlarından alırken belgeler istenmeye başladı.

İşte bunlardan dolayı aday olduk. Herhangi bir kişiyle  kişisel bir sıkıntımız yok. Biz birlikte çalıştık. Bir takım şeyleri orada birlikte yapmaya çalışıtık. Yapılamadığını görünce de ayrıldık. Herhangi bir şekilde mevki ve makam sıkıntımız olsaydı, ikinci başkanlıktan istifa etmezdik. Gerçekten temsilde sıkıntılar yaşadığımız için, acentaların hak ve hukukunu koruyacak bir yapıyı tesis etmek için yollara düştük.



''HİÇ KİMSENİN RAHATINI BOZMAK İÇİN ADAY OLMADIK''

İkinci başkanlık yaptığım dönemde gördüm ki, bizler krizi doğru anlatırsak, doğru yönetirsek doğru insanlara doğru zamanda ulaşırsak, halledemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Bunu görerek, bunu bilerek, bunların halledilebileceğini inananarak yola çıktık ve bunun için aday olduk. Hiç kimsenin rahatını bozmak için aday olmadık.

İzah etmek zorunda olduğum birtakım konular var. Değerli başkanın iddialarını videodan izliyorum. Sürekli  müze ihalelerini aldığımızı ve kendilerinden adam transfer ettiğimizi söylüyor. Bunu izah etmemiz gerekiyor.

BİZ MÜZE İHALESİNİ DEĞİL, MÜZELERİN İÇİNDEKİ HEDİYELİK EŞYA DÜKKANLARININ İHALESİNİ ALDIK''

1. 1. 2017 tarihinde Turizm Bakanlığı müze ve ören yerlerindeki mağazaların işletilme ihalesini açtı. Bu mağazaları bilkent işletiyordu. TÜRSAB'la hiçbir alakası olmayan bir şirket. Bu iş için bir ihale açıldı. Ben de bu ihaleye dahil oldum. Şartnamesini aldık. TÜRSAB'ın bu ihaleye girmediğinden emin olmak için son güne kadar bekledik. TÜRSAB girmeyince ihaleye girdik.

Şimdi şöyle anlatıyorlar, bizim zamanımızdayken müze işlerine bakıyordu, bizden ayrıldı, müze işini aldı. Sanki bilet işini almışımı gibi anlatıyorlar. Müze bileti ile hiçbir alakam yok. Turkuaz diye profesyonel bir şirket aldı. Bizim aldığımız mağaza işini sanki onların işiymiş de onların elinden almışız gibi anlatıyorlar. Bana 'neden adaysın?' diye soruyorlar. Peki siz neden aday oluyorsunuz?

''MÜZE BİLETİ İNDİRİMELRİNİN YÜZDE 5'İNE EL KOYUYORLAR''

İhale şartnamesi orada, bütün faturalar orada, 6 yıl boyunca seyahat acentalarının yaptığı müze bileti cirosunun yüzde 5'ini haksız ve hukusuz bir şekilde aldılar. Birlik hipimizin birliği diye sesimizi çıkarmadık. Ama hiç bir zaman  'TÜRSAB'ın şu ihtiycıyacı için yaptık' diyemediler. Söyleseler belki onu da sineye çekecektik.

Müze biletlerini 6 yıldır TÜRSAB'a bağlı şirketin sattığını hatırlatan Bağlıkaya, ''ihale şartnamesinde yüklenici firmaya yüzde 11 işletme payı veriliyor. İhalenin 28 'inci maddesinde ise TÜRSAB üyelerine yüzde 25 indirimli bilet satılacağı söyeniyor. TÜRSAB 6 yıl boyunca bize yüzde 20 indirimli bilet sattı. Yüzde 5'i neden kesiyorsun dedik, masrafı var dedi. TÜRSABA' verilen yüzde 11'lik payın zaten işletme giderleri için kullanılması gerekiyordu. Ama onlar bizden yüzde 5 daha kestiler.'' dedi.

''ENUYGUN.COM FİRUZ BAĞLIKAYA'NIN DEDİKODUSU YAYIYLARLAR''

Doğu illerinde acenteleri perişan eden Enuygun.com'un Firuz Bağlıkaya'ya ait olduğuna dair dedikodu yayıldığını kaydeden Bağlıkaya, ''Koltuğu korumak için yapamayacakları hiç bir şey yok. TÜRSAB'ı üyesine zarar verir hale getirdiler. Müze biletlerinde yüzde 25 indirim alıp üyesine yüzde 20 indirim yansıtıyor. Hac , umre vizelerini alıp üyelerine daha pahalıya satıyorlar. Yemek ihalesi alıp bize satıyorlar. Üyesiyle ticaret yapan bir kurum haline geldiler. Biz seni bizimle ticaret yapıp bizden para kazanasın diye seçmiyoruz ki. Biz seni bizim işlerimizi kolaylaştır, bizim ticaretimizi artır diye seçiyoruz. Ama alıp bambaşka işlerle uğraşıyorsunuz. Sonra da o koltuğu kaybetmemek için akla hayale gelmeyecek hikayeler anlatıyorsunuz. Şimdi size soruyorum, TÜRSAB'a üye olmak zorunlu olmasa aranızda kaç kişi üye olur? Üye olmasak bu oyunun dışında kalırız diye düşünen var mı?'' diye sordu.



''TÜRSAB ÜYELERİ İLE TİCARET YAPIYOR''

TÜRSAB'ın yasadan kaynaklanan gücünü kullanarak üyeleriyle ticaret yapar hale geldiğini iddia eden Bağlıkaya,  ''belgeleri veriyorsun sonra de benimle ticaret yapmaya başlıyorsun. Bunu biz kabul etmiyoruz ve bunu kabul etmeyenler şuan burada.'' dedi.

''TÜRSAB'IN KASASINDA 21 BİN LİRA VAR''

Ticaret yapmasına rağmen, açıklana bilançoya göre TÜRSAB'ın kasasında 21 bin lira olduğunu söyleyen Bağlıkaya, ''90 milyonluk da çeki var. O çekler de çok büyük ihtimalle hac umre acentalarından ya da TÜRSAB'ın şirketlerinden alınmış çeklerdir. Hoş bir durum değil ama hep beraber toparlayacağız. Zorlu bir yolumuz var, hiç bir şey göründüğü gibi değil. Çok çalışacağız. Omuz omuza vereceğiz. Bu işi halledeceğiz. Üyeye de yüklenmeyeceğiz. Üye aidatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Onu da düşüreceğiz. Bu işe başka kaynaklar bulmak zorundayız. 

''ACENTELER GEÇİNEBİLMEK İÇİN BAŞKA İŞLER YAPIYOR''

''Aranızda sadece seyahat acentacılığı yaparak geçinen kaç kişi var?'' diye soran Bağlıkaya, parmak kaldıranların yüzde 10'u geçmediğini söyledi. ''Bağlıkaya, ''Türkiye'nin her yerinde aynı. Yüz seyahat acentasınından 90 tanesi geçinebilmek için başka işle uğraşıyor. Neden? Çünkü her gün 2 tane yeni acenta açılıyor. TÜRSAB belge ticaretine yönelmiş durumda. Bugüne kadar 12 milyon euroluk belge satılmış.'' ifadelerini kullandı.

''BÜFE AÇACAKTIM, PARAM YETMEYİNCE ACENTE AÇTIM''

Bağlıkaya, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Van'da bir arkadaşla sohbet ediyoruz. Komşusu acenta açmış. Neden açtığını sormuş "Abi büfe açacaktım param yetmedİ ben de acente açtım'' demiş. Acentecilikte geldiğimiz nokta bu.

Bizim mesleğimiz son derece onurlu bir meslek. Vatana hizmet ediyoruz. 35 milyar dolar cari açığın yüzde 80'nini biz kapatıyoruz. Çok önemli bir iş yapıyoruz. Türbülanstan geçiyor olabiliriz, dertlerimizi anlatmayan bir yönetimimiz olabilir ama onurlu meslekten kimse vazgeçmesin. Bu sıkıntıları hep birlikte aşacağız. Tek bir isteğimiz varsizden; mesleğinizi değiştirmeyin başkanınız değiytirin....




Bu Haber 21.11.2017 - 01:12:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.