'Baba adı' krizi: Türkiye bazı Rus turistleri neden sınır dışı ediyor?

'Baba adı' krizi: Türkiye bazı Rus turistleri neden sınır dışı ediyor?
Türk gümrük görevlileri son 2 ay içinde birkaç kez yanlışlıkla ülkeye giriş yapmak isteyen Rus turistleri sınır dışı etti. Son zamanlarda bu tür durumların sıklaşması nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği yetkilileriyle bir görüşme planladı. Karışıklığın çoğunlukla Rusya'da isimlere ilave edilen baba adının Türkiye'deki belgelerde yer almamasından doğan isim benzerliklerinden kaynaklandığı belirtiliyor.



Türkiye gümrük yetkilileri, terör örgütleriyle bağlantılı olduklarından şüphelendiği veya Ankara'nın elindeki 'kara listedeki' kişilere benzerlik gösteren kişileri sınır dışı edebiliyor. Şu an itibarıyla 'kara listede' 4 binin üzerinde Rusya vatandaşı yer alıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yayınladığı raporda, Ankara'nın IŞİD'le bağlantısı olduğundan şüphelenilenlerin listesine Rusya'dan 4.128 isim girdiğini açıkladı. Listeyle toplam olarak 146 ülkeden 53 binin üzerinde kişiye Türkiye'ye giriş yasağı getirilmiş bulunuyor.

SAYI ARTTI, GÖRÜŞME PLANLANDI

Sputnik'in turistlerin bu sebeple havalimanında yaşadığı sıkıntıları masaya yatıran Russia Today'den (RT) aktardığı habere göre, son zamanlarda listedeki kişilerle ilgili verilere kısmen uyan Rus turistleri sınır dışı etme durumları sıklaştı. Bununla ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği yetkilileriyle bugüne bir görüşme planladı. Rus dışişleri yetkilileri, 'kara listelere' alınan kişiler ile ilgili daha net bilgilerin girilmesini talep edecek, ayrıca Rusya, Türkiye'nin şüphelendiği kişilerin tam listesini ve söz konusu kişilerin terör örgütü ile ne şekilde bağlantı kurduklarına ilişkin açıklamaları isteyecek.

SOYADI OLMAYAN ADAŞ

Rusya iki yıl aradan sonra 2017'de Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkelerin arasında yine lider konuma geldi. Fakat bazı turistler, Türk yetkililerin elindeki 'kara liste' bilgilerindeki kargaşa nedeniyle sınırı geçemiyor. Bilgileri listedeki bilgilere kısmen dahi benzerlik gösteren turistler, havalimanındaki güvenlik görevlileri tarafından bilgiler netleştirilinceye kadar gözaltına alındı.

TürkRus.com tarafından habere ilave edilen nota göre; Rusya'da 'otçestvo' denen baba adı da isimlerde kullanılıyor. İvan Mihayloviç Petrov gibi. Bu "baba adı' farklılığı belirginleştiriyor. Ama Türkiye gümrüklerindeki kayıtlarda sadece ad ve soyad girildiği için yüzlerce İvan Petrov olabiliyor, sorun büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor.

'NE OLDUĞUNU ANLAMADAN HAVALİMANINDA UZUN SÜRE BEKLEDİK'

Mariya Petrova adlı bir Rus turist, RT'ye verdiği mülakatta eşinin nasıl 'kara listede' yer alan bir kişiyle karıştırıldığını anlattı. Petrova, "Kısa bir zaman önce Türkiye'ye gittik. Ben, çocuğumla birlikte pasaport kontrol noktasından geçtim, ancak eşimi çok uzun süre incelediler ve ardından havalimanı polis noktasına götürdüler. Pasaport kontrol noktasını geçemedi" diye konuştu.

Türk gümrük yetkililerinin Rusça ve İngilizce'yi kötü konuştuklarını ve gözaltının sebebini açıklayamadıklarını söyleyen Petrova, "Ne olduğunu hiç anlamadan havalimanında çok uzun süre bekledik. Daha sonra tur operatörünün temsilcisi geldi ve eşimin adı, soyadı ve doğum tarihinin Türkiye'ye girmesi yasak olan bir kişinin bilgileriyle örtüştüğünü söyledi. Doğum yeri, oturduğu adres gibi bilgiler kontrol edilmedi. Soyadımızın da çok yaygın olduğunu dikkate alırsak, o zaman uçaktaki her iki yolcudan biri gözaltına alınabilir" ifadelerini kullandı.

Ertesi gün Antalya mahkemesinin ek bilgileri tespit edip, Dmitriy Petrov adlı turist ile ilgili baba adı, oturduğu adres gibi diğer bilgilerin kara listedeki adaşına ait bilgilerden farklı olduğuna karar verdiğini söyleyen Petrova, "Eşime, aynı adları taşıyan kişinin Türkiye'de suç işlediği sırada ülkede bulunmadığına dair bir belge verildi. Pasaport kontrol noktasında bu bilgilerin bulunmaması tuhaf" dedi.

Geçtiğimiz hafta da Antalya havalimanında, bir Rus kadın turistin sınır dışı edilmesi ile sonuçlanan bir olay yaşandı. Rusya'nın Yekaterinburg kentinden Olga Volkova adlı bir turist, evliliklerinin yıldönümünü kutlamak için eşiyle birlikte Türkiye'ye geldi, fakat adı, soyadı ve doğum tarihinin yasaklı listede bulunan bir kişinin bilgileriyle tam örtüştüğü için transit bölgenin ötesine geçirilmedi. Diğer Olga Volkova'nın 2012'de tatil yerinde kavga çıkardığı için Türkiye'ye girişinin ebediyen yasaklandığı ortaya çıktı. Sonuçta diğer kişiyle hiç alakası bulunmayan Olga Volkova, suçsuz yere sınır dışı edilmiş oldu.

NEDEN LİSTEDE YER ALIYORLAR?

Öte yandan, Rus 'Alfa' Terörle Mücadele Timi Gazileri Derneği Başkan Sergey Gonçarov, 2011'den bu yana Türkiye'den sınır dışı edilenlerin arasında 800'in üzerinde kişinin Suriye ve Irak'a geçmek isterken gözaltına alındıklarını aktardı. Gonçarov, diğer bir grup Rus vatandaşının ise külhanbeylik ve kavga nedeniyle listede yer aldığını sözlerine ekledi.

'TUR OPERATÖRÜ SINIR DIŞI DURUMUNDA SORUMLULUK ALMIYOR'

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) hukuk departmanı başkanı Nadejda Yefremova, RT'ye verdiği demeçte çeşitli suçlara karışan Rus vatandaşları ile ilgili konuların bireysel olarak incelendiğini söyledi. Yefremova, "Beklenmedik bir duruma düşen bir turistin kendi başına bir şeyleri kanıtlaması imkansız ve genelde sınır dışı edilebiliyor. Ayrıca bu tür kişiler tampon bölgede bulundukları için dışarıdan kişilerin girmesine de izin verilmiyor. Dolayısıyla bu kişiler konsolosluğumuzu arayabilir ve oradan destek alabilir" diye konuştu.

Bir Rus turistin sınır dışı edilmesine karar verilmesi durumunda tur operatörünün herhangi bir sorumluluk almadığını belirten Yefremova, geri dönmelerine hızlı bir şekilde karar verilmesi durumunda bu tür kişilerin geldikleri uçakla ücretsiz olarak ülkelerine geri gönderildiğini de sözlerine ekledi.


Bu Haber 20.07.2017 - 09:42:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.