Avrupalı seyahat acenteleri Lufthansa'dan resmen şikayetçi oldu

Avrupalı seyahat acenteleri Lufthansa'dan resmen şikayetçi oldu
Avrupa Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği ECTAA, Lufthansa'nın; Lufthansa, Brussels Airlines, Austrian Airlines ve Swiss Airlines uçuşlarında GDS’lerden talep ettiği komisyon ücretini artırmasına yönelik resmi şikayette bulundu. ABTA’nın da parçası olduğu birlik tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın, müşterilere büyük bir fiyat artışı olarak yansıyacağı ve seyahat acentelerine hava yolu şirketlerinin direkt kanalları ile rekabet imkanı tanımadığı belirtildi.


TurizmGüncel

Lufthansa, geçtiğimiz haftalarda küresel dağıtım kanallarından alınan biletlere, bilet başına 16 euro dağıtım ücreti getireceğini açıklamıştı. 1 Eylül’den itibaren hayata geçmesi planlanan uygulamanın, Lufthansa ve ona bağlı hava yolu şirketleri Austrian, Swiss ve Brussels Airlines'da geçerli olacağı ve ek ücretlendirmenin hava yolu şirketlerinin direkt satış kanallarında uygulanmayacağı açıklanmıştı. Lufthansa'nın bu açıklaması, seyahat acenteleri ve tur operatörleri birlikleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.

ECTAA'DAN RESMİ ŞİKAYET

Avrupa Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği ECTAA, internet sitesi üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, Lufthansa'nın bu kararına dair Avrupa Komisyon Müdürlüğü'ne resmi şikayette bulunduklarını açıkladı. Ek ücretlendirmenin son tüketici fiyatlarında fahiş bir artışa sebep olacağı ve seyahat acentelerine hava yolu şirketlerinin direkt satış kanalları ile rekabet hakkı tanımayacağı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

‘’Hava yolu şirketlerinin kendi internet siteleri de dahil olmak üzere, Lufthansa tarafından önerilen alternatif dağıtım kanalları üzerine derinlemesine bir araştırma gerçekleştirdikten sonra, birlik olarak bu kanalların geçerli ve etkili olmadığı sonucuna vardık. Çünkü, satışları bu kanallar üzerinden gerçekleştirmek, küresel dağıtım kanalları üzerinden rezervasyon ve bilet satış sistemimizin ulaştığı ileri derecede otomotik seviyeden geri düşmek anlamına gelecek.’’

'UYGULAMA PEK ÇOK YÖNETMELİĞİ İHLAL EDİYOR'

Açıklamada, Lufthansa’nın duyurusu üzerine detaylı bir legal inceleme gerçekleştirdikten sonra Avrupa Komisyon Müdürlüğü’ne yalnızca Lufthansa’nın uygulamasına dair değil, genel bir şikayette bulunulmasına karar verildiği belirtildi ve ‘'Lufthansa’nın bu eylemi, pek çok yönetmeliğin ihlali anlamına da gelmektedir.’’ denildi.

Açıklama, ‘’ECTAA ve üyeleri, Lufthansa’nın bu eyleminin Avrupa rekabet kurallarına aykırı olup olmadığına dair yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır.’’ ifadeleriyle son buldu.

'UYGULAMA GERİ ADIM ANLAMINA GELİYOR'

ABTA tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

 ‘’Lufthansa ile konuya dair bir görüşme gerçekleştirdik, Avrupalı kardeş birliklerle ise görüşmelerimiz sürüyor. Bu yeni ücretlendirme, müşteriler için daha yüksek fiyat anlamına geleceği gibi, seyahat acentelerini de haksız rekabet koşullarına mahkum edecek.  Lufthansa tarafından hiçbir ön görüşme gerçekleşmeksizin yapılan bu açıklama, IATA’ya bağlı acentelerin bu zamana kadar edindikleri kolay bağlantı, şeffaflık ve integral sistemlerin karşılaştırılabilirliği gibi kolaylıklardan geri adım atılmasına ve rezervasyonlar için daha fazla para ve zaman harcanmasına sebep olacaktır. ABTA, üyeleri ile sürekli temas halinde olacak ve onları bilgilendirerek sürecin takipçisi olacaktır.’’



Bu Haber 31.07.2015 - 14:57:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.