Avrupa seyahat pazarı araştırması: Şehir gezilerinde patlama yaşanıyor

Avrupa seyahat pazarı araştırması: Şehir gezilerinde patlama yaşanıyor
IPK International tarafından yapılan World Travel Monitor adlı araştırmaya göre, Avrupa genelinde şehir gezilerindeki artış küresel seyahatlerdeki artışı ikiye katladı. En çok tercih edilen üç şehir ise Paris, Londra ve Berlin oldu. Avrupalıların en çok tercih ettikleri ilk 10 şehir arasında İstanbul'un yer almaması ise dikkat çekti.


TurizmGüncel

Avrupa'da şehir gezilerinde adeta patlama yaşanıyor. Yapılan araştırmaya göre, Avrupa genelinde hiçbir seyahat türünde şehir gezilerindeki kadar artış kaydedilmedi. Aynı artış trendi, Avrupa dışında kalan şehir gezileri için de geçerli.

SEYAHATLERİN YÜZDE 75'İ ŞEHİR GEZİLERİNDEN OLUŞUYOR

Araştırmanın ortaya koyduğu veriler oldukça çarpıcı. 2014 yılında 70 milyon Avrupalı uluslararası şehir seyehati gerçekleştirerek 400 milyon geceleme yaptı. Bu veri, 2007 yılı ile kıyaslandığında, yüzde 60'lık bir büyüme anlamına geliyor. Yıllık ortalama büyüme ise yüzde 7. Avrupa genelinde seyahat pazarının yüzde 75'ini şehir gezileri oluşturuyor.

ALMANYA LİDER

Avrupa'da en çok şehir gezisi yapılan ülkeler arasında Almanya ilk sırada yer alıyor. 2007-2014 yılları arasında Almanya'ya yapılan şehir gezileri yüzde 94 oranında artarken, yıllık ortalama artış ise yüzde 10'u aşıyor. Şehir gezileri anlamında Avrupa'nın diğer popüler ülkeleri ise İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya olarak öne çıkıor. Son yıllarda ilginin arttığı Avusturya ise listenin 6. sırasına yerleşmiş durumda.

EN POPÜLER ŞEHİRLER

Şehir turizmi sıralamasında liderlik Londra ve Paris'te olurken, hızlı bir büyüme gerçekleştiren Berlin listenin üçüncü sırasına yerleşmiş durumda. İlk 10'u oluşturan diğer şehirler ise şunlar:

Barselona
Prag
Amsterdam
Viyana
Roma
Munih 
New York

Araştırma, şehir gezilerindeki zaman değişimine dair de önemli bir veri sunuyor. Buna göre, 2007 yılında her 3 şehir gezisinden 2'si yaz aylarında yapılırken, günümüzde bu oran yüzde 52'ye gerilemiş durumda. En çok seyahat edilen aylar ise nisan, mayıs, ağustos ve eylül olarak karşımıza çıkıyor.

SEYAHAT SÜRESİ KISALIYOR

Şehir seyahatlerinde sadece zaman değil, süreler de değişikliğe uğruyor. Araştırmaya göre, şehir gezilerindeki kalış süreleri sürekli düşüyor. Günümüzde, şehir gezilerinin yüzde 40'ı 1-3 gecelik gezilerden oluşuyor.

OTELLERİN PAZAR PAYI DÜŞÜYOR

Şehir gezilerindeki yeni trend ise özel konaklama (günübirlik daire ve evler). Bunlar otellere en büyük alternatif olarak ortaya çıkıyor. Otellerin aldığı rezervasyon sayılarında artış kaydedilse de, toplam konaklama içindeki payları giderek düşüyor. Airbnb veya Wimdu gibi özel daire/oda pazarlayan portalların iş hacminde devasa büyümeler yaşanıyor.

GECEDE 130 EURO HARCANIYOR

World Travel Monitor araştırmasına göre, şehir gezilerine çıkanların 5'te 4'ü daha iyi gelire sahip eğitimli kitlelerden oluşuyor. 2014 yılı verilerine göre şehir gezisine çıkanların harcadığı tutar kişi başına toplamda 700, gecede ise 130 euroyu aşıyor. Bu rakamlara, seyahatçinin yaptığı tüm harcamalar dahil.

ZİYARETÇİNİN EN BÜYÜK AMACI BİRKAÇ GÜNLÜĞÜNE RUTİNİN DIŞINA ÇIKMAK

Messe Berlin Seyahat & Lojistik Müdürü Dr Martin Buck, "Son yıllarda Berlin ve diğer yabancı şehirler giderek daha çekici hale gelmeye başladı. Güzel kent merkezleri, AVM'leri e eğlence yaşamıyla bu kentler yabancı turistleri kendilerine çekiyorlar. Ziyaretçilerin en büyük beklentisi, birkaç günlüğüne de olsa, rutininin dışına çıkabilmek. Kısa seyahatlerdeki yükseliş bunun bir yansıması. Şehirler bu tip kaçamaklar için uygun. Müzeden sergiye, konserden müzikallere, restoranlara ve alışverişe kadar her şeyi bulabiliyorsunuz." dedi.


Bu Haber 30.09.2015 - 12:30:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.