Avantgarde fuarların raporunu tuttu: İşte ülke ülke fuarlardan izlenimler

Avantgarde fuarların raporunu tuttu: İşte ülke ülke fuarlardan izlenimler
İstanbul’daki Avantgarde Levent, Avantgarde Taksim, Avantgarde Taksim Square ve Bodrum’un gözdesi Avantgarde Yalıkavak aliesinin çatı markası Avantgarde Collection’ın grubun Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Aztekin, katldığı fuarlarda sektörün hem nabzını tuttu hem de turizmin dinamiklerini sıcağı sıcağına gündemine aldı.

 
İşte turizm ve otelcilik fuarlarından sıcağı sıcağına yeni gelişmeler;
 

*ÇİN’DE MOBİL UYGULAMA ÇILGINLIĞI
Turizm teknolojileri hakkında en yeni gelişmelerin kapsamlı bir şekilde gözler önüne seren FITUR fuarı bu yıl da turizm profersyonellerini bir araya getirdi. İspanya’da gerçekleşen fuarı, Avantgarde Collection ailesinden Revenue & E Commerce Direktörü Berna Korkmaz yakından takip etti. Her ne kadar FITUR, turizm teknolojilerinin kalbinin attığı tek merkez olarak gösterilse de Uzakdoğu, yeniliklerin hayata hızlıca geçtiği yer olması açısından her zaman yol gösterici olduğu bir gerçek. Bu konuda başı çeken ülkeler sıralamasında ise Çin ilk sırada yer alıyor. Seyahat etmeyi sevenler için yeni trend; rezervasyon, ödemeler, transfer ya da tur planlamalarını arıtk cep telefonu aplikasyonlarından gerçekleştiriyor olmaları. Geliştirilmiş mobil uygulamalar ve sosyal medya kanalları gezginler için önemli bir tatil planlayıcısı. Uygulamalar arasında en yaygın olarak kullanılanı ise Weibo. Yüzbinlerce üye hem tatil notlarını ve fotoğraflarını paylaşıyor hem de yeni ziyaretçilere önerilerde bulunuyor.
 
Şanghay’da gerçekleşen ILTM Asia fuarında öne çıkan bu gelişme dışında, istatistiksel bilgiler de turizm konusunda önemli sinyallerin göstergesi oldu. Avustralya, özellikle Çinli tatil severlerin bu yıl gözdesi. Üst segmentin yüzde 59’u adalar veya ada ülkeleri tercih ediyor. Kara yolculuğu bir diğer tercihleri. Gezginlerin yüzde 49’u tatillerine kendi arabalarıyla çıkmayı tercih ediyor. Yeme-içme ve alışveriş için yüzde 43’lük bir kesim tatillerini planlıyor. Bir diğer önemli detay ise; uçak seyahati tercih eden Çinliler dünya genelinde Duty Free alışverişi konusunda 1’inci sırada.
 
*RUSLAR İSTANBUL’A ALIŞVERİŞE GELİYOR
Türk turizm sektörünün en önemli misafirlerinden Rusların ilk durakları yine, deniz kum güneş keyfinin merkezi Antalya, Bodrum, Marmaris ve Kuşadası. Moskova’da gerçekleşen MITT fuarı dikkat çeken bir başka gelişme ise Ruslarin zaman içerisinde Istanbul’a ilgilerinin arttığı. Seyahat sevenler, konaklama bölgesi olarak Sultanahmet ve civarı tercih ederken, alışveriş amaçlı seyahat sebebiyle İstanbul’u tercih ediyorlar. 
*İNGİLİZLER BODRUM’DA EVLENMEK İSTİYOR
Charter uçuşları tercih eden ve yaz güneşini özleyen İngiliz tatilciler ideal zamanını Bodrum’da değerlendiriyor. 3 gün boyunca başkentte süren WTM Londra fuarı ayrıca Bodrum’un, İngiliz turistlerin düğün destinasyonları arasında olmasi sebebiyle de önemli bir lokasyon olduğunu gözler önüne serdi. İstanbul’da ise münferit iş konaklamaları dışında, kültür sanat gezileri için ise Sultanahmet ve civarını tercih ediyor. 

*LATİN AMERİKALILAR ANADOLU’YU KEŞFEDİYOR
Brezilyalılar başta olmak üzere Latin Amerikalılar, tatil rotalarını ağırlıklı olarak Kuzey Amerika olarak belirleseler de Avrupa seyahatlerini ‘uzak destinasyon’ olarak planlıyorlar. Uzak destinasyon tatil tercihlerini birkaç ülke ziyareti şeklinde gerçekleştiren tatilciler bu paralede ortalama konaklama sürelerini de uzun tercih ediyorlar. WTM Latin America fuarında dikkat çeken önemli bir detay; Türk Hava Yolları’nın Sao Paulo-İstanbul direkt uçuşlarını başlatması sonrasında Türkiye’ye varolan ilgileri de yoğunlaşan Güney Amerikalı tatil severler için ise Türkiye seyahatleri 7 ile 14 gün arasında sürüyor olması. Türkiye ve Brezilya’nin zıt mevsimler yaşıyor olması da Türkiye turizminin düşük sezonlarına büyük katkı sağlıyor. Daha çok tercih ettikleri turlar İstanbul–Bodrum ve İstanbul–Kapadokya… Dikkat çeken önemli bir başka detay ise Anadolu turlarina olan ilgileri…

* NEVRUZ BAYRAMI DEMEK iRANLILAR İÇİN TATİL DEMEK 
Hem İstanbul hem de sahil kesimlerinin son dönemdeki yeni ziyaretçileri Orta Doğu’lu tatilciler… Yine ziyaret rotası arasında yer alan Lübnan, özellikle İstanbul için ziyaretçi potansiyeli yüksek bir ülke. Fakat ülkede yaşanan savaş, pek çok olumsuzluğu beraberinde getidiği gibi turizmi de etkilendiği gözleniyor. 
Özellikle Avantgarde Collection yetkililerinin yıl içerisinde 5 kez fuar ve acente görüşmeleri için ziyaret ettiği İran, hala Türk turizmi için önem gösterilmesi gereken bir pazar. İran’da charter uçuş sayılarının artması, Türkiye uçak firmalarinin tarifeli seferler gerçekleştirmesi, seyahat imkanını daha da arttırıyor ve bu sebeple potansiyel sürekli yükseliyor. İstanbul’da, alişveriş ve şehir turlarının en elverişli destinasyonu olması nedeniyle Taksim bölgesi en yoğun tercihleri. Yaz ayları ve Nevruz bayramı tatillerinde öncelikli Antalya, Bodrum ve Kuşadasi’nı tercih eden tatilcilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuryeti de tatil rotaları arasında.
*TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK HİNTLİLER VE GELİŞMEKTE OLAN GÜNEY AFRİKA  
Hindistan kalabalık nüfusuyla doğru orantılı olarak turizm potansiyeli yüksek bir pazar. Yeni Delhi’de gerçekleşen 2014 Satte fuarı sonrası yansımaları arasında Hintli turistler, münferit rezervasyonlarda daha çok düşük bütçeli konaklamayı tercih ediyor. Lokasyon olarak İstanbul ise ilk sırada. Çoğunlukla incentive veya grup toplantılarını Taksim’de gerçekleştiren ziyaretçilerin seyahat amaçları ise ağırlıklı olarak şehir keşfi ve eğlence.
Brezilya gibi yine Güney Afrika kıtasına direkt uçuş sağlayan Türk Hava Yolları ile Türkiye-Güney Afrika turizmi giderek önem kazanan ve potansiyeli yüksek, cazip bir pazar haline geldi. En büyük endişenin vize konusunda yaşandığı pazarda, İstanbul varışlı uçuşların transit uçuşlara istinaden yüksek ücretli olması transit yolcu sayısına olumsuz yönde etki etmekte. Türkiye tanıtımının yoğun bir şekilde devam etmesi halinde, potansiyeli yüksek bu pazarda hızlı geri dönüşleri de beraberinde getireceği kaçınılmaz bir gerçek.    
 


Bu Haber 27.08.2014 - 12:59:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.