ATSO Başkanı açıkladı: Antalya karşılıksız çekte rekor kırdı

ATSO Başkanı açıkladı: Antalya karşılıksız çekte rekor kırdı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ağustos ayı olağan meclis toplansıtısında konuşan Başkan Davut Çetin, temmuz ayında karşılıksız çekte Antalya'nın rekor kırdığını açıkladı.


Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin Antalya’da bir nevi afet etkisi yarattığını kaydeden Davut Çetin, kapsamı genişletilen afetlerden ve terörden zarar gören KOBİ desteğinin turizm beldelerinde de uygulanması gerektiğini ifade etti. Çetin, ''Çünkü Rusya ile ilişkilerin kesilmesi Antalya’da bir nevi afet etkisi yarattı. Bunu her mecliste söyledim, artık böyle bir desteğin yasal altyapısı da sağlandı. Dolayısıyla Antalya’da KOBİ’lerin bu kapsamda kredi desteği kapsamına alınmasını Hükümetten tekrar rica ediyoruz.'' dedi.



''BANKALAR BİR SÖZLE FAİZİ İNDİRDİ''

Kredi faizlerinin düşürülmesi yönünde adımlar atıldığını ve konut kredisi faizlerinin düşürüldüğünü anımsatan Çetin, Bunca zaman faizlerin düşürülmesine direnen bankaların bir sözle faizleri indirdiğini kaydetti. Çetin, ''Bankalarımız zaten masraf kalemleriyle gelir sağlıyorlar. Geçen hafta 9 büyük bankanın 6 aylık bilanço karlarının %38 arttığı açıklandı. Dünyada negatif faiz döneminde bizde de faiz oranları düşmelidir. Ancak, kuşkusuz faizlerin enflasyon ve diğer risklerle birlikte düşmesi gereklidir.'' değerlendirmesini yaptı.

''PARAYI BETONA VE TOPRAĞA GÖMÜYORUZ''

''Parayı adeta betona ve toprağa gömüyoruz'' diyen Çetin, ''Burada asıl sorun, Türkiye’de tasarruf ve paranın, dövize, altına, konuta, arsa ve arazi spekülasyonuna gitmesidir. Parayı adeta betona ve toprağa gömüyoruz. İlk yapmamız gereken, rant kültüründen, kolaycılık, kısa vadecilik ve gösteriş kültüründen vazgeçmektir. Çok söylenmesine rağmen, imar rantı konusu çözüme kavuşturulmadı. Artık rantı teşvik etmek yerine üretimi teşvik edecek bir sistem olmalıdır. Vergi sistemi de bu yönde değişmelidir. Bu dönemde de bu adım atılmazsa çok yazık olur.'' şeklinde konuştu.

''TURİST KAYBI 3.4 MİLYONA ULAŞTI''

Antalya'daki turis kaybının 3.4 milyona ulaştığını açıklayan Çetin, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''İzninizle, Antalya ekonomisindeki son durumla ilgili bilgi vermek istiyorum. Önce olumsuz, sonra olumlu gelişmelere değineceğim. Antalya ekonomisi son zamanlarda en zor günleri yaşadı. Geçen hafta itibariyla 2015’e göre %47 oranında düşüş ve 3 milyon 400 bin turist kaybımız var. 7 ayda Rusya’dan gelen turist sayısı 50 bini bulmadı. Turizmde istihdam da azaldı. Haziran itibariyle SGK’ya kayıtlı çalışan sayımız geçen yıla göre 70 bin kişi azaldı.

''KARŞILIKSIZ ÇEKTE ANTALYA REKOR KIRDI''

Temmuz ayında karşılıksız çekte Türkiye’de iyileşme olurken, Antalya artış rekoru kırdı ve İzmir’i geçti. Karşılıksız çek oranında %7.2 ile Türkiye’de en kötü iller arasına girdik.

Protestolu senet tutarı Temmuz’da önceki yıla göre % 42 arttı. Vergi gelirimizde 7 aylık artış %2’nin altında. Bunlar bardağın boş tarafı, ama bardağın dolu tarafı da var. Antalya’nın finansman ve borç tablosu Haziran itibarıyla korktuğumuz kadar bozulmadı. Takipteki kredi oranımız %4.3’e çıktı, ama bu oran İzmir, Adana, Samsun, Mersin, Zonguldak gibi illerden daha iyi.

''ALINAN ÖNLEMLERLE KÖTÜLEŞME DURDU''

Turizm kredilerinde kötüleşme bu yıl kredi ertelemeleri ve sektörün aldığı önlemlerle durdu. Son dönemde sektörel kredilerden çok bireysel kredilerde biraz bozulma var. Bu da işsizlikte artışla ilgilidir ve zaten Türkiye genelinde de yaşanan bir sorundur. Eğer, ödeme ayları olan Ekim ve Kasım’ı daha fazla bozulma olmadan geçirebilirsek en kötü günlerin geride kaldığını söyleyebiliriz. Çünkü 15 Temmuz görüntüleri başka ülkede olsaydı, turist kalmazdı. Fransa bile turizmde %15 düşüş yaşıyor. 15 Temmuz’a rağmen Antalya’ya Temmuz ayında 1 milyon turist geldi. Bu ay yine 1 milyon geçilecek gibi görünüyor.

''BU ORTAMDA BU KADAR TURİSTİN GELMESİ BAŞARI''

Bu rakamlar kesinlikle küçümsenmemelidir. Bu ortamda bu kadar turistin gelmesi bile bir başarıdır. Bunda Antalya turizminin güvenli olduğunun Avrupa’da bilinmesi, uçak destekleri, tur operatörlerinin çabaları, sektörün kârdan ve fiyattan fedakârlık yapması etkili olmuştur.

''MOSKOVA TSO'YU MAÇA DAVET ETTİK''

Asıl önemli olan konu ise Rusya’dan charter uçaklarının başlaması konusudur. Seferlerin her an başlayabileceğini biliyoruz. Rusya yönetiminin Türkiye’den bazı beklentileri bulunmaktadır. Hükümetimiz, hem Rusya hem de İran ile ilişkilerin onarılması için çaba harcamaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Rusya ve İran ile temaslar yürütmektedir. Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu çaba harcamaktadır. Biz, Moskova Ticaret Odası ile bağlantı kuruyoruz. Moskova TSO yönetim kurulunu 31 Ağustos’ta oynanacak olan Rusya-Türkiye dostluk maçı vesilesi ile Antalya’ya davet ettik.''



Bu Haber 24.08.2016 - 13:45:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.