Astay Gayrimenkul'ün silüeti bozan kuleleri ne olacak?

Astay Gayrimenkul'ün silüeti bozan kuleleri ne olacak?
Tarihi Yarımada'nın silüetini bozduğu için mahkeme tarafından yıkım kararı verilen Zeytinburnu'ndaki Onaltıdokuz kulelerinin ne olacağı merak ediliyor. Danıştay yerel mahkemenin kararına yapılan itirazı reddederken, kulelerin sahibi olan firma mülk sahiplerine mektup göndererek "Paniğe gerek yok. yıkım yok" dedi.


Aynı zamanda four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin de yatırımcısı durumundaki Astay Gayrimenkul'e ait kuleler için bundan sonra nasıl bir süreç işleyeceği merak ediliyor. Danıştay, binaların silüeti bozan kısımlarının yıkılmasına dair yerel mahkemenin kararına yapılan itirazı reddederken, Astay Gayrimenkul tarafından mülk sahiplerine gönderilen mektupta, paniğe gerek olmadığı belirtilerek "yıkım yok" denildi.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberine göre,uzmanların bir bölümü ‘binalar tümüyle yıkılmalı’ derken bir bölümü tıraşlamanın mümkün olduğu görüşünde. Bunlardan biri de Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut. Bulut, “Öncelikle uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturulmalı. Titiz çalışmayla 6 ayda tıraşma yapılır. Tüm binaların boşaltılmasına gerek yok. Yıkılacak katların altından 2 kat boşaltılması yeterli olur. Binada yaşayanlar için güvenli ulaşım kolidorları yaratılır” dedi. Yıkım maliyetinin 1.5 milyon lira ile 4 milyon lira arasında değişeceğini belirten Bulut lego tekniğini şöyle anlattı; “Binada beton delme ve kesmeyle fazla katlar parçalanır ve lego gibi kule vinç yardımıyla aşağıya indirilir. Böylece enkaz da oluşmaz.”

SAKİN OL MESAJI

Astay Gayrimenkul, projedeki ev sahiplerine önceki gün mektup yollayarak ‘sakin olun’ mesajı verdi. Şirket açıklamasında, “Danıştay kararı doğrudan yıkım kararı anlamına gelmez” denildi. Şirketin açıklamasını değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Zaten yıkım kararını mahkeme değil Büyükşehir Belediyesi verir. Şirketin açıklaması hukuk terimi olarak doğru görünse de yıkım yolu açıldığı gerçeği değişmez. Bu noktada Danıştay kararı hayata geçmezse yargı kararı uygulanmamış olur” dedi.  Şirket, mahkemenin verdiği kararlar ilgili davalı belediyeler ve müdahillerle birlikte temyiz başvurusu yapıldığını açıkladı.

DAVALI VAZGEÇTİ


Astay, kuleler için dava açan Yusuf Özden adlı vatandaşın davadan feragat ettiğini açıkladı. Avukat Ali Güvenç Kiraz ise bir davalının vazgeçmesinin sonucu etkilemeyeceğini, kaydetti. Süreci değerlendiren Astay Gayrimenkul Başkanı Mesut Toprak ise hukuka aykırı bir işlem yapmadıklarını belirtti.

TMMOB: YIKIM KARARLARI UYGULANMIYOR

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Türkiye’de çok sayıda proje için projeyi durdurma ya da yıkım kararı alındığını ancak uygulanmadığını belirtti. Muhcu “Kentin siluetini bozan kuleler ya da sit alanlarına yapılan projeler mahkeme kararına karşı ayakta duruyor. Alınan yıkım kararları yok sayılıyor” diye konuştu.


Bu Haber 22.08.2014 - 09:27:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ALİ TÜRKAN 22.08.2014 - 12:00

    ANAYASADA KANUN KOYUCU DERki HALKIN TOPLUMSAL EKONOMİK AHLAKİ GERÇEKLERİNE AYKIRI KANUN YAPILAMAZ UYGULANAMAYACAK KANUN ÇIKARILAMAZ ŞİMDİ BURADA OLSUN YENİ BAŞBAKANLIK BİNASINDA OLSUN ANKAPARK PROJESİNDE OLSUN ve DAHA BİR ÇOK PROJEDE OLSUN DANIŞTAY İŞİ YOKUŞA SÜRMEKTE İMKANSIZI ZORLAMAKTADIR MESELA GECEKONDULAR YIKILMAKTADIR ama DAHA YENİ ve MODERN BİNALAR YAPMAK İÇİN BURADA ÜSTÜN BİR KAMUSAL MENFAAT VARDIR ama SEN DANIŞTAY OLARAK YENİ BAŞBAKANLIK BİNASI YIKILSIN DERSEN ANKAPARK YIKILSIN DERSEN BİLMEM ŞU GÖKDELEN YIKILSIN DERSEN BUNDA ÜSTÜN NİTELİKLİ BİR KAMUSAL ALAN MENFAATİ YOKTUR DANIŞTAY UYGULANAMAYCAK UYGULANMASI MÜMKÜN OLMAYACAK AKLA MANTIĞA GERÇEKLERE AYKIRI KARARLAR ALARAK HEM KENDİ OTORİTESİNİ HEMDE HUKUKU YIPRATMAKTADIR DANIŞTAY DAHA ÖNCEDE CHP nin BAŞVURUSU ÜZERİNE T.B.M.M ÖNÜNE YAPILAN ALT GEÇİDİN DURDURMA KARARINI ALMIŞTI ama HALKTAN GELEN YOĞUN TEPKİLER BASKILAR SONUCU ÇARK ETMİŞTİ TEKRAR HATIRLATMAK İSTİYORUM ANAYASADA KANUN KOYUCU UYGULANAMAYCAK KANUN YAPILAMAZ HALKIN EKONOMİK,AHLAKİ,DİNİ,TOPLUMSAL v.b GERÇEKLERİNE AYKIRI KANUN ÇIKARILAMAZ UYGULANAMAYACAK KARARLAR ALINAMAZ ANAYASA ÇOK AÇIK

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.