Arnavutluk, Türk yatırımcıları bekliyor

Arnavutluk, Türk yatırımcıları bekliyor
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’yi stratejik ortaklar arasına aldıklarını belirterek, “Turizm, enerji ve tarımda yeni bir büyüme modeli belirliyoruz. Türk yatırımcıları bekliyoruz. Arnavutluk keşfedilmeyi bekleyen bir destinasyon” çağrısını yaptı.


Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk'ün haberine göre, Arnavutluk; Türk yatırımcıları enerji, tarım ve turizm alanında yatırıma çağırıyor. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “ABD ve Avrupa Birliği stratejik müttefikimiz, Yunanistan ve İtalya stratejik ortağımız. Biz Türkiye’yi de üçüncü ayak olarak ekledik. Türkiye stratejik ortağımız oldu” diyor. 2013 yılında Arnavutluk seçimlerini kazanarak iktidara gelen Edi Rama, önceki akşam Fikir Sofrası’nın konuğu oldu. Aralarında Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Ahmet İncekara, işadamları Ahmet Çalık, Nihat Özdemir, Oğuz Çarmıklı, Hamdi Akın, Avni Çelik, Vedat Aşçı, Levent Çakıroğlu’nın yer aldığı yaklaşık 70’e yakın katılımcıya konuşan Edi Rama, ilginç anılarla süslediği konuşmasında İstanbul’u ilk kez 1985 yılında uluslararası bir basketbol maçı nedeniyle geldiğinde gördüğünü anlatıyor.
 
Yaklaşık 20 yıl içinde Türkiye’deki gelişmeyi inanılmaz bulduğunu söyleyen Rama, Türkiye ile ekonomi ve ticaret alanında ilişkilerini geliştirmek istediklerini söylüyor.  Rama “Arnavutluk güzel bir ülke. Türk yatırımcılar için özellikle de turizm alanında uygun koşulları yaratmayı ve onları ülkemize yatırım yapmaları için ikna etmeyi istiyoruz” diyor. Rama, sürdürülebilir büyüme için yeni model tasarlamak zorunda olduklarına dikkat çekiyor ve yeni modelin yatırım alanlarını turizm, enerji ve tarım olarak açıklıyor. Avrupa’da en büyük ikinci hidrolik kapasiteye ve petrole sahip olduğunu anlatan Rama, yakın bir gelecekte ülkede doğalgaz kaynakları bulmayı umduklarını dile getiriyor. Rama, turizm konusunda ise kalitesi yüksek bir turizm hedeflediklerini anlatıyor ve şunları ekliyor:
 
“Arnavutluk keşfedilmeyi bekleyen bir destinasyon. Merak edilen bir destinasyon. Ancak Arnavutluk kitlesel turizm için çok küçük bir ülke. Biz, kalitesi yüksek bir turizmi hedefliyoruz. Turizmde potansiyelimizin örneğin son 10 yılda önemli yatırımları kendine çeken Karadağ’dan fazla olduğuna inanıyoruz.” Toplantıda Nihat Özdemir ve Ahmet Çalık yaptıkları yatırımlardan memnun olduklarını söylüyor. Özdemir enerjiden sonra turizmde de yatırım yapabilecekleri sinyalini veriyor.
 
100’E YAKIN TÜRK YATIRIMCI
 
Arnavutluk  4 milyon nüfuslu. Diasporada yaşayan 1.5 milyon Arnavut’un önemli bölümü uzun yıllardır Türkiye’de. Arnavutluk’ta 100’e yakın Türk yatırımcı var. Yatırımcılar arasında Ahmet Çalık BKT Bank ile finans, Nihat Özdemir ise enerjide önemli yatırımlara sahip. Türkiye 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Arnavutluk’un üçüncü büyük ticari partneri. Arnavutluk Fahri Konsolosu Ekim Alptekin ise vergi ve gayrimenkulde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu görüşünde. ETS Tur ve Atlas Global’in yönetim kurulu başkanı Murat Ersoy da bu ülkede bir havayolu şirketi kurmak istediğini, Arnavutluk kıyılarında da yatırım araştırma yaptıklarını dile getiriyor.
 


Bu Haber 03.05.2015 - 11:31:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ertan kelemençe 29.03.2021 - 06:51

    Tamirci iş yeri nasıl açarım 053808848740

  • Andi Metaj 11.07.2016 - 02:40

    Türkiyeden Arnavutluğa Şirket kurmak, iş Açmak prosedurleri hakında Danışmanlık Hismeti Veriyoruz. Bilgiler: Andi Metaj andi_metaj@hotmail.com 00355692737569

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.