AP Türkiye Raportörü: Kısa vadede vizesiz Avrupa mümkün değil

AP Türkiye Raportörü: Kısa vadede vizesiz Avrupa mümkün değil
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türk vatandaşlarına 30 Haziran'dan sonra Schengen bölgesi için vize muafiyeti tanınması ihtimalinin düşük olduğunu savundu.


AP Türkiye Paportörü Kati Piri, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yakmasını değerlendirdi.
 
Hürriyet'in haberine göre, Piri, Türkiye'nin "vizesiz Avrupa" konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz'a kadar yerine getiremeyeceğini iddia etti.
 
Hollanda televizyonunda yayınlanan bir programda konuşan Piri, "Türkiye'nin mevcut terörle mücadele yasalarının" demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti.
 
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans dün yaptığı açıklamada, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne tavsiyede bulunduklarını açıklamıştı.
 
Ancak Timmermans Türkiye'nin, "terörle mücadele yasası da dahil" beş kriteri de acilen yerine getirmesi gerektiğini söylemişti.
 
TAMAMLANMASI GEREKEN 5 KRİTER
 
- Organize suçlar ve terörle mücadeleyle ilgili yasaların Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatı, AB müktesebatı ve AB ülkelerinin uygulamalarıyla uyumlu olması ve uygulamada güvenlik ile özgürlük hakkını, adil yargılanma hakkını, ifade özgürlüğününü güvence altına alacak şekilde gözden geçirilmesi. Türkiye’nin bu alanda terör tanımı kapsamını daraltması gerekiyor.
 
- Avrupa Konseyi bünyesinde görev yapan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) yolsuzlukla mücadele alanındaki önerilerinin uygulanması. Türkiye yolsuzlukla mücadele alanında 30 Nisan’da yeni bir strateji ve eylem planını kabul etti.
 
- Avrupa Polis Teşkilatı ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması yapılması ve uygulanması. Türkiye, 2 Mayıs’ta EUROPOL’e bir mektup göndererek bu anlaşmayı arzusunu dile getirdi.
 
- Avrupa standartlarıyla uyumlu bir kişisel verilerin korunması yasasının kabul edilmesi ve uygulanması. Türkiye, 24 Mart’ta bu yönde bir yasa kabul etti, ancak bu AB tarafından yeterli bulunmadı.
 
- Suç bağlantılı konularda AB’nin tüm ülkeleriyle etkili iş birliği sağlanması.
 
MERKEL UMUTLU
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye'nin vize serbestisi konusunda henüz yerine getirilmeyen kriterleri de gerçekleştireceğine inandığını söyledi.
 
Merkel, Meseberg Sarayı'nda Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, AB Komisyonu’nun Türkiye'ye vize serbestisi getirilmesi konusunda verdiği olumlu tavsiye raporu konusundaki görüşlerini de açıkladı. Rapordan duyduğu memnuniyeti dile getiren Merkel, "Türkiye'nin diğer hususlarda sağladığı ilerlemelerden dolayı, diğer açık noktaların da yerine getirilmesi konusunda gerçekçi bir fırsatın olduğuna inanıyorum” dedi.
 
Türkiye'nin vize serbestisi ile ilgili tüm kriterleri yerine getirebileceğine inandığını vurgulayan Merkel, önemli kriterler arasında kişisel verilerin korunması ve terörizmle mücadele yasalarının bulunduğunu kaydetti.
 
Türkiye'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dahil AB vatandaşlarına vize serbestisi getirmesini de "büyük siyasi bir adım" olarak nitelendiren Merkel, bu gelişmelerin ışığında artık olası tehlikelerin tartışılmasının değil, karşılıklı anlaşmalara uyularak AB-Türkiye anlaşmasının inandırıcılığının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
4 SORU 4 CEVAP
 
AB Komisyonu’nun önerisiyle vizeler kalktı mı?
 
Hayır. Bu öneri bazı eksiklerin giderilmesi şartıyla teknik sürecin tamamlandığı anlamına geliyor. Vizelerin tamamen kalkması için AP’nin ardından da AB Konseyi’nin siyasi kararı gerekecek.
 
Siyasi süreçte olumsuz karar çıkabilir mi?
 
Evet. Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, Komisyon’un görüşünü dikkate alacaktır, ama mutlaka bu görüş doğrultusunda karar alma mecburiyeti yok.
 
AP’deki oylamanın riski yüksek mi?
 
Evet. AP’deki oylamada basit çoğunluk yöntemi kullanılacak. Bu kurumda Türkiye’ye algısı son derece olumsuz olduğundan onay vermeme riski yüksek. Bununla birlikte nihai sonucu büyük siyasi grupların takınacağı tavır ve Türkiye’nin kalan eksikleri giderme performansı şekillendirecek.
 
AB Konseyi’nde bir ülkenin olumsuz oyu kararın olumlu olmasını engeller mi?
 
Hayır. AB Konseyi’nde veto yöntemiyle değil nitelikli oy çokluğu yöntemiyle oylama yapılacak. Kıbrıs, Hollanda, Fransa gibi ülkeler olumsuz oy verse de bu tek başına yeterli olmayacak. Kararın olumlu olup olmayacağını üye ülkeler tarafından oluşturulacak bloklar belirleyecek. 



Bu Haber 05.05.2016 - 09:43:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.