Antik kentin ortasında yükselen otel tepki topladı

Antik kentin ortasında yükselen otel tepki topladı
Çanakkale’nin arkeolojik ve kentsel SİT alanı Assos’ta (Behramkale) yapılan otel tepki topluyor. Koruma ilkelerine, civardaki yapılaşma kimliğine ve kentsel mirasa aykırı olarak inşa edildiği ifade edilen otel projesinin durdurulması isteniyor.



Binlerce yıllık tarihiyle Çanakkale’nin ve tüm Türkiye’nin gözbebeği Assos’ta inşa edilen bodrum katı dahil üç katlı otel tepkilere sebep oluyor. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla inşaatına geçen yıl başlanan projeye ait herhangi bir imar planı bulunmaduğı iddia ediliyor.

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, koruma amaçlı nazım imar planının olmadığı bölgelerdeki geçiş dönemi yapılaşma koşullarına göre boş parsellerde yeni yapı yapılması yasak Ayrıca bu bölgelerde, kültür varlığı olarak tescil edilmiş yapı ve yapı kalıntılarının rölöve, restitüsyon ve tamamlanması dışında yeni yapı yapılmasına da olanak yok.

İl Özel İdaresi’nden ruhsatı bulunduğu öğrenilen projeye ve bölgenin arkeolojik kalıntılara sahip olması nedeniyle buradaki kazının müze müdürlüğü denetiminde yapılıp yapılmadığı konusuna dair bölge halkına ise herhangi bir bilgi verilmediği belirtiliyor.

YÖRE HALKI İTİRAZ DİLEKÇELERİ YOLLADI: TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN

Yöre halkı birer itiraz dilekçesi hazırlayarak İl Özel İdaresi’ne yolladı. Dilekçede, otele ilişkin yapı koruma ilkelerine açık aykırılıklar içerdiği, Behramkale köyü yapı ölçeğiyla uyumsuz olduğu, Behramkale köyünün topografik yapısını bozacak şekilde inşa edildiği dile getirildi ve onaylanan projenin devam etmekte olan inşaata uygun olup olmadığının bildirilmesi ve onaylanan projenin tekrar gözden geçirilmesi talep edildi.

Ayrıca konuya ilişkin change.org sitesi üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları da '#assosumadokunma' etiketiyle olaya tepki gösterdi.








Bu Haber 10.05.2017 - 15:34:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • İskender Çayla 11.05.2017 - 12:04

    Bu kadar duyarlılığın olduğu konularda nasıl, hala, bu yanlışlara yönelebiliyor insanlar? Anlamakta zorluk çekiyorum. Elimizdeki en önemli değerleri yok etme konusunda yarışa mı girdik?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.