Antalyalı turizmcilerden ortak yorum: 2015 zor bir yıl olacak

Antalyalı turizmcilerden ortak yorum: 2015 zor bir yıl olacak
Antalyalı otelciler , 27 – 28 Kasım tarihlerinde 4'üncsü düzenlenecek Resort Turizm Kongresi öncesi İstanbul'da basın mensupları ile bir araya geldiler.

Antalyalı turizmcilerden ortak yorum: 2015 zor bir yıl olacak
Savaş Daş - Turizm Güncel

Yıldız Park Vera Restoran'da düzenlenen toplantıya, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yönetim kurulu üyeleri Kaan Kavaloğlu, Erkan Yağcı, Zafer Alkaya, Sururi Çorabatır, Yeliz Gül Ege ve Adnan Soyaslan katıldı.

Kongreye bu yıl uluslararası bir boyut kazandırdıklarını belirten Yusuf Hacısüleyman, sloganın ise “geleceğin turizmi, turizmim geleceği” olduğunu ifade etti.

Hacısüleyman, Resort Turizm Kongresi katılımcıları ile ilgili olarak şu bilgiyi paylaştı:

“Aksa Lara'da düzenlenecek olan kongreye bu yıl Thomas Cook COO'su Peter Frankhauser, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Ekonomi yazarı Güngör Uras, Norvegian Crossline Genel Müdürü, Almanya'nın önde gelen iş ve turizm dergisinin Baş editörü Klaus Hildebrandt, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katılacak. Henüz teyit edemedik ama, kongreye bir iki tane bakanın katılması da gündemde."



YA YETİŞİRİZ YA DA ÇOK YAKLAŞIRIZ

Yusuf Hacısüleyman, bölgesel ve küresel sorunların Türkiye turizmine olası etkileri, 2015 beklentileri ve yapılması gereken çalışmalar ile ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı:

2014 yılı Türk konaklama sektörü açısından artı ve eksileriyle geride kaldı. Genel olarak turist sayılarında yüzde 3 artış var. Antalya için 13 milyon hedefimiz vardı. Ya yetişiriz, ya da çok yaklaşırız. Rusya pazarı artık Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.

2015 yılı için karamsar değiliz ama çok da iyimser değiliz. AKTOB'un 30'uncu yılında geriye dönüp baktığımızda Türkiye'nin bu alanda büyük bir başarı hikayesi yazdığımızı görüyoruz. Türkiye turizmi yoktan var oldu.

2015 yılı bizim için zor bir yıl olacak. Ama sadece bizim sektör açısından değil, diğer sektörleri de zor bir yıl bekliyor. Sorunun nedeni, Türkiye'nin sınırlarında yaşanan olayların AB ve dünyadaki imajımızı etkilemesi ile ilgili. Bu konuda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Savaştan kaçan 3 milyon insana kucak açan Türkiye'de yaşanan bazı aksaklıkların ön plana çıkarılması imajımızı zedeliyor. Biz Türkiye'ye gelen ziyaretçilere bu konudaki gerçekleri göstermeye çalışıyouz.

RUSLAR YÜZDE 40 DAHA FAZLA ÖDEYECEK


Ana rezervasyon ayları olan ocak – şubat – mart aylarına dair gelen ilk veriler, beklentimizin gerisinde. Diğer taraftan ana pazarımız Ruya'da ruble-dolar paritesindeki değişim Rus vatandaşlarının alım gücünü etkiliyor. 2015'te Türkiye'ye gelmek isteyen bir Rus vatandaşı, geçen yıla kıyasla yüzde 40 daha fazla ödeyecek. Bu durum destinasyon tercihlerinde de değişimler ortaya çıkarabilir. Ancak rubledeki değer kaybı ile gelecek turist sayısında aynı oranda azalma olacağını düşünmemek lazım.

Akdeniz ve Ortadoğu'da yaşanan sorunlar nedeniyle bu bölgenin, seyahat edileblir sınıfından çıktığını görüyoruz. Yaşanan olaylar ve bilinmezlikler, tedirginlik yaratıyor. 2015 yılında bu da bizi etkieyebilir.

ORTAK AKIL ŞART


Ortak akıl diye bir kavram var. Ben bilirimden ziyade, turizmin tüm bileşenleriyle birlikte hareket etmek gerekiyor. Özel ve kamunun ortak akla ihtiyacı var. Deniz, güneş, temiz hava, ekonomik ucuzluk.... bunlar pek çok destinasyonda bulunabilir. Ama misafirperverlik her yerde bulunamaz. Türkiye bu noktada bir şey kaybetmedi. Türkiye mülteci olayında gösterdiği özveriyi ve misafirperverliği dışarıya doğru anlatamadı.Türkiye turizmden önemli bir pay almaya başladı. Ancak bu pay, fiyat bazlı sunumdan kaynaklanan bir pay değil. Ürettiği hizmetle elde ettiği bir pay.

SAYILAR SABİT KALIR


Toplantıda konuşan AKTOB yöneticisi Kaan Kavaloğlu ise, Resort Kongresi'nin Türkiye turizminin imajını yenilemesi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Bu yıl Rusya fiyatlarının artırılmadığını nelirten Kavaloğlu, şu noktaların altını çizdi:

Rusya'da yüzde 40 devalüasyon oldu ama yapılan araştırmalar insanların tatile çıkacağını gösteriyor. Ben düşüş olacağını değil, sayıların sabit kalacağını düşünüyorum. İlk 5'te yer alan tur operatörlerinden birinin zor durumda olduğu söyleniyor. El ele vererek tur operatörü kaybının önüne geçmeliyiz. Rusya kalış süresi 9 dünden 8,4 güne düştü. Bu gecelemeyi telafi etmek için 200 bin ek müşteriye ihtiyacımız var.

G20 Zirvesi'nin Antalya'da yapılacak olması ve 2016'daki EXPO bizim için önemli frsatlar. Coğrafi konumumuz imaj konusunda bire bir etkili. Turizmin imajını yenilemesi genel anlamda Türkiye'nin imajını yenilemesinden bağımsız değil. Turizm 7 gibi bir grup olsa, Türkiye burada başrolde yer alacaktır. Türkiye dünya turizminde önemli bir noktada.

Mısır, yüksek sezonda değil, nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında bize rakip oluyor. Son 4 senede yüzde 50 gerileme oldu. Ancak 2016'da eski rakamlarına ulaşabilirler.”

Toplantıda değerlendirme yapan AKTOB Yöneticisi Erkan Yağcı da Resort Turizm Kongresi'nin puslu havada turizmciye yol gösterceğini belirtti. Zafer Alkaya ise Almanya'nın 80 milyon nüfuslu bir ülke olduğunu ve bu nüfusun sadece küçük bir bölümünün Türkiye'ye tatile geldiğini ifade etti. Alkaya, Almanya'da daha büyük ve etkili çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Bu Haber 20.11.2014 - 13:47:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.