'Antalya'da yatırımlar 17 gün villa kapatan zengin Rus turiste göre yapıldı'

'Antalya'da yatırımlar 17 gün villa kapatan zengin Rus turiste göre yapıldı'
Reha Arar, 2015 sezonu ve turizm yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arar, Antalya'da yapılan yatırımların önemli bir bölümünün zengin Rus turiste göre yapıldığını söyledi.


Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Bloomberg HT Televizyonu’nda İş Dünyası Programı’na konuk oldu. Hande Berktan’ın konuğu olan Reha Arar, 2015 turizm sezonuna dair görüşlerini paylaştı ve birçok noktanın altını çizdi.
 
'TURİST SAYISI AZALMAYACAK ANCAK KALİTE DÜŞECEK'

Arar, yılın ilk çeyreğine dair değerlendirmesinde: "Bugüne kadar gelen Rus turistin içerisinde çok ciddi para harcayan, çok ciddi olarak ülkeye para getiren ve çok lüks yaşayan bir grup vardı. Bu grubun ciddi anlamda servetinde bir azalma oldu. Her ne kadar biz otel fiyatlarını aynı tuttuysak, bir çok sübvansiyon ile olayı sabitlediysek de, ben gerek Türkiye’ye gerek Kuzey Kıbrıs’a gelen turistlerin sayısında belki azalma olmayacak ama kalitesinde bir düşme olacak kanaatindeyim. Bu en az sayı kadar önemlidir." dedi.

Arar, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Geçtiğimiz yıl bir kral dairesini 17 gün boyunca kapatan, özellikle Antalya bölgesinde otellerin içindeki bahçeli villaları kapatan özel turistler vardı." diyen Reha Arar, "Bu villaları kapatanlar çok ciddi para harcıyorlardı. Zengin turistlerden gelen ciddi paralar ile bu rakamlar oluştu." şeklinde açıklamasına devam etti. Yatırımların da buna göre yapıldığını belirten Arar, "5 bin – 10 bin yatak kapasiteli ultra lüks oteller yapıldı. Bu yatırımlar ağırlıkla Rus ve zengin turistler içindi." 
 
Bu yılki turizm potansiyelini değerlendiren Arar, görüşlerini "Ben yazın, rakamsal olarak çok aşağısında geçecek bir yıl beklemiyorum. Belki bir veya iki puan üstüne bile çıkabilir, ama getirilerde bir azalma olacağı kesin." şeklinde ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN ALTYAPISI İSPANYA VE YUNANİSTAN'DAN ÇOK DAHA İYİ'
 
Türkiye'nin alt yapısının İspanya ve Yunanistan'dan çok daha üst seviyede olduğunu vurgulayan Arar, "Bugün Antalya, Türkiye’deki yatak sayısının aşağı yukarı yarıdan fazlasına hitap ediyor. Bunun da yaklaşık 250 bini 5 yıldızlı yatak. Bu 5 yıldızlı yatağın da çok büyük bir çoğunluğu yeni, kaliteli ve günün teknolojisine uygun oteller. O zaman, bizim getireceğimiz turistin harcama miktarını ortalamada bin doların üzerine çıkartmamız lazım. O zaman, biz bir turizm ülkesiyiz ve turizmi doğru yapan bir ülkeyiz dedirtebiliriz. Bugün, İspanya’da bu rakam bin 350’lerde, bugün Yunanistan’da binin üzerinde. Bizim neden altında, bizim ne eksiğimiz var? Tarih olarak, kültür olarak, alt yapı olarak, hizmet kalitesi olarak bugün birçok noktada daha iyi durumdayız." dedi.
  
Arar, döviz kurlarındaki dalgalanmaların yatırımlara olan etkisini "Yatırım yaparken artık çok iyi düşünmek lazım. Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmadan önce çok iyi düşünüp taşınıp yatırıma başlamak gerek. Çünkü, bildiğiniz gibi çok uzun yıllardır süren bir belirsizlik var. Döviz kurunun yanında bir de siyasi anlamda mevcut. Biz, her zaman çözümden yanayız, çözümü istiyoruz. Ama karşımızdaki kişi çözümü istemeyince, çözüme onu zorlamak artık majör devletlere düşüyor diye düşünüyorum. Bunun yanında dövizdeki stabilitenin olmaması çok ciddi anlamda tüketiciyi de endişeye sevk ediyor; ‘ Ben tatile çıkayım, ama bugün cebimde şu kadar para var. Acaba yarın bu para ne olacak?’ diyor tüketici. Bir insanın parasının birden %16 değer kaybetmesi  tüketiciyi düşündürüyor. Teknoloji çok ilerledi, internet diye bir kavram var, tüketici buradan en ucuzu bulayım diyor. Eskiden belki Antalya’ya gitmek istiyordu, ama şimdi Alanya’ya gidiyor. Çünkü, fiyatlar biraz daha aşağıda." şeklinde yorumladı.
  
'ULAŞIMSIZ TURİZM OLMAZ'

Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'ye yapılan yeni yatırımların cazip olmadığı görüşünü ifade eden Arar, "Biz Kuzey Kıbrıs’ın destinasyon olması için yatırım sayısının çok artması gerektiğini her şekilde söylüyoruz. İçinde bulunduğumuz konjonktür ve Türkiye’nin Kıbrıs’a teşvikleri, yeni yatırımlara bakış açısında yapılacak reformlarla ancak yeni yatırımları çekebileceği inancındayım. Kıbrıs’a aktarmalı gelenler için de vahim bir durum oluyor, yakın bir yere uzak yoldan getiriyoruz, yani sağ kulağınızı sol elinizle gösteriyoruz. Akdeniz çanağında bir Adana, bir Hatay, bir de Antalya’dan direkt geliş var. Üç yerden yapılan uçuşun sayısı çok az. Burada çok ciddi bir sorun var. Hem Türkiye’den, hem Türkiye dışından. Bugün siz Beyrut’taki yolcuya ‘Sen, Beyrut’dan kalk İstanbul’a git, İstanbul’dan Kıbrıs uçağına binersin, Ercan’a varırsın’ dediğiniz zaman bu insan gelmez. Turizmin önü açılırsa bunun arkasından yatırımcı derhal yatırımlara başlar. Ulaşımsız turizm olmaz." diyerek sözlerine devam etti.
 
Arar, katma değerin arttırılmasına yönelik, "Antalya bölgesinde 400’ün üzerinde futbol sahası var, 100’ün üzerinde tenis kortu var, 17 tane golf sahası var. 2014 yılında Türkiye’ye spor için gelenlerin sayısı 550 bin. Burada en büyük pay futbolun. Rakamsal olarak her sene Antalya’ya aşağı yukarı 1200 civarında futbol ekibi maç, kamp ve antreman yapmaya geliyor. Çok ciddi bir rakam. Futbol için gelenler yaklaşık 100 milyon dolar para bırakıyorlar. Golf sahalarında 500 binin üzerinde oyun oynanmakta. Her ne kadar İngiltere’nin üzerinde 2000’in üzerinde golf sahası varsa da, belki 17 Türkiye için gözle görülür önemli bir akam değil. Ama kendi içerisinde ve bölgesel olarak, bakın nasıl bir getiri getiriyor. Bir gün, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yönetim kurulundayken bir uzman gelmişti bundan 15 sene evvel. Kongre turizmi ile ilgili ve demişti ki ‘Bir kongre turisti 7 turistte bedeldir’ bugün bu rakam 11’e doğru gidiyor." yorumunda bulundu.
 
 
 
 


Bu Haber 19.04.2015 - 09:56:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • mustafa yıldız 20.04.2015 - 05:57

    beyruttaki yolcudan medet uman bir turizmci , Kıbrıs ile Türkiye turizmini kıyaslamak sadece bu işi bilmeyen ve sadece casino otelciliğini bilen birinin yorumu olabilir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.