Antalya'da turistler neden otelin dışına çıkmıyor, sorun her şey dahil mi?

Antalya'da turistler neden otelin dışına çıkmıyor, sorun her şey dahil mi?
Mygazete.com'dan Ferhan Bozkaya'ya konuşan Club Hotel Sera Yönetim Kurulu Başkanı Özen Saraçoğlu turistlerin otel dışına çıkmamasının nedeninin her şey dahil sistemi değil, kentin ulaşım ve altyapısındaki yetersizlikler olduğunu ifade etti.


İşte Mygazete.com'un soruları ve Özen Saraçoğlu'nun yanıtları...

Yaz sezonu nasıl geçti? Kış sezonu için beklentileriniz nedir?

Doğal afet, önemli bir terör olayı, bölgede bir savaş, salgın hastalık gibi bizim kontrolümüz dışında gelişen bir şey olmadıktan sonra Antalya artık standart kapasiteyi oturttu. Antalya turizmi hiç geri gitmeyen rakamlarla ilerliyor. Bizim kontrolümüz dışında bir unsur olmadığı sürece sezonu sorunsuz geçiriyoruz. Tabi ki her sektörün sorunları var, döviz durumu, gözükmeyen önemli artışlar, sezonun sıkışık olması, belli sezonda çalışılması gibi sorunlar var ama bana göre Antalya turizmde kalıcı bir başarı sağladı.

Yaz sezonu iyi geçse de turizmi 12 aya yayma çalışmaları hala devam ediyor, bu mümkün mü?

1990 yılından beri Antalya’dayım, turizmi 12 aya yayacağız sözünü her yıl duyuyorum. Eskiye göre kış sezonu daha iyi durumda ama yaz sezonu gibi olmuyor. Diğer sezonları spor, kongre, alışveriş turizmi gibi konularla uzamaya çalışıyoruz ama bu çözüm değil. Bunun için öncelikle şehrin de beş yıldız olması lazım. Ama şehrin hala alt yapı sorunu var, pazarlama sorunları var, devletin Antalya’daki turizmciye önünü açan bir projesi yok. Altın Portakal, Piyano Festivali, EXPO’lar ile hareket getirilmeye çalışılıyor. En azından bunları arttırmak lazım.

Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı sorunların dışa yansıması, devletin diğer ülkelerle ters düşmesi gibi nedenler turizmi etkiliyor mu?

Bu tür negatif olaylar turizmi eskiden olduğu gibi etkilemiyor. Bunlar on yıl önce yaşansaydı turizm etkilenebilirdi ama şimdi markalaşmadan dolayı, tanıtımdan dolayı dışardan bu tür olaylara bakış çok olumsuz olmuyor. Şuan Irak sınırındaki olaylar on yıl önce olsaydı daha olumsuz şeyler söylüyor olurduk.

Sosyal medya sayesinde olumlu ya da olumsuz her gelişme anında yayılıyor… Sosyal medya turizmi nasıl etkiledi?

Sosyal paylaşım siteleri özellikle hizmet sektörünü çok etkiliyor. İnsanlar daha çok olumsuzlukları, sorunları paylaşıyor. Hizmet sektörü gibi bizim sektörün de acımasızca eleştirilmesi bizi üzüyor ama bunları yaşamak zorundayız yasaklamamak lazım!

Bir de bu gelişmeler sayesinde pazarlama yöntemleri değişti. Fuarların eskisi kadar önemi kalmadı, fuarlar çok önemliydi ama şimdi temsili olmaya başladı. İnternet, sosyal medya her şeyi değiştirdi, pazarlamayı değiştirdi. Online anlamda internet üzerinden yapılan satışlar o kadar gelişti ki, ürününüz ne olursa olsun dünyanın her yerinden müşteriye ulaşabiliyorsunuz onlar da size ulaşabiliyor. Bu mecra bize yeni bir kapı açtı. Bu konuda öğrenmeye ve yatırım yapmaya alışmak lazım.

Club Hotel Sera Antalya’nın ilk otellerinden, dolayısıyla siz de turizmde yaşanan gelişmelere tanık oldunuz, Antalya turizmindeki değişim nasıl oldu?

Körfez krizleri, Kaddafi krizi, depremler her türle krize tanık oldum. Antalya’da turizmin gelişimini çok iyi biliyorum. 1886 senesinden 2014 senesine geldik ve bu süreçte 100 bin turistten 12 -13 milyon turistleri bulduk. Günde 700-800 uçağın indiği bir havalimanına geldik, 600 bin yatakları bulduk. Bunlar çok önemli gelişimler.

“HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ ELEŞTİRİLMEMELİ”

‘Her şey dahil’ sistemi Antalya’ya çok şey katmıştır, olmasaydı Antalya turizmi bu kadar gelişmezdi. Her şey dahil sayesinde bu kadar yatak kapasitesi oluştu, üretim oluştu. Burada önemli olan verdiğiniz hizmetin karşılığında paranızı olabiliyor musunuz, mantıklı bir rekabet içinde misiniz, yoksa saçma işler mi yapıyorsunuz! Böyle bakmak lazım. Para kazanılıyor ki birileri buna yatırım yapıyor. Batan batar kalan kalır, bu ticaretin bir gerçeği. Patronlar değişir, kişiler gelir gider önemli olan doğru yatırımla işin temiz yapılması. Her şey dahil sistemini suçlamaktan vazgeçip avantaja çevirmek lazım. 13 milyon yabancı turist gelen bir şehirden bahsediyoruz, bu kapasiteyi kaldıran sistem bu kadar eleştirilmemeli.

‘Her şey dahil’ sistemi nedeniyle turistlerin otelden çıkmaması da eleştiriliyor, peki turist otelden çıksa şehir yeterli mi turizm için?

Ben bu eleştirileri gerçekçi bulmuyorum, siz doğru ürünü doğru fiyatla doğru hizmetle verirseniz turist otelden çıkar. Şehir bunun için yeterli değil; ulaşım, altyapı yetersiz. Turiste verilen hizmet temiz kaliteli mi, fiyatı belli mi, ürün kalitesi var mı! Hala sahte markalı bavul, çakmak, kıyafet satılıyor. Taksiden başka ulaşım sistemimiz yok, hala bir raylı sistemimiz ring sistemimiz yok bölgelerden. Adam neden çıksın otelinden! Turist kendi ülkesinde en ucuz ve en pratik ulaşım sistemini kullanıyor. Bu insanlar kendi ülkesinde tramvaya, otobüse biniyor burada da bu hizmeti almak istiyor ama hala Kundu’ya raylı sistem getirilmedi. Hala Kundu’nun karşısında kaçak ürün satıyorsunuz, dönerden başka verilen bir şey yok. Şehir merkezlerinde de AVM’den başka bir şey yok. Bence şehir merkezinde AVM hata. Kültür turizmi de kötü durumda, hala Aspendos için iyi bir tanıtım yapamamışsın. Bunlar devlet politikası ama onlar da başka şeylerle uğraşıyor sanırım.

Hala bürokrasi, siyasi çekişmeler, kişisel egolar, acımasız vahşi yatırımcılar ülkeye zarar veriyor. Bugün Antalya’da hala imara açılması beklenen on binlerce dönüm arazi var ve bunların büyük bölümü turizm için önemli yerler. Antalya stadı hala bitmedi, bunlar hepimizin ayıbı.

Antalyaspor da hareketli günler yaşıyor, ne diyeceksiniz?

Antalyaspor çok karışık, takip etmekte zorlanıyorum. Hami Mandıralı’yı tebrik ediyorum, yeni teknik direktör için doğru bir karar. Heyecanlı, genç ve aktif bir spor adamı, takımı mutlaka başarıya götürecektir. Antalyaspor Yönetimi de canla başla çalışıyor ama Antalya’ya Süper Lig’de olmamak yakışmıyor. Yeni stat bitiyor, bunun pazarlaması önemli oradan gelirleri yükseltmek lazım. Antalya’da takımını sahiplenme duygusu pek yok, bu bir gerçek ama başarı gelmezse bunlar olmaz.

Galatasaray’da yöneticilik yaptınız, boks ve tenis ilgi alanınız… Spor hayatı nasıl gidiyor?

Ben iyi bir Galatarasaylıyım ama Antalya’yı çok severim. Galatasaray benim için çocukluğumdan beri var, ailemden sonraki en önemli şey Galatasaray’dır. İzlemek haricinde spor yapmayı da çok seviyorum. Boks yapıyorum, tenis oynuyorum, sağlıklı yürüyüşler yapıyorum. Sağlıkla kalmaya çalışıyorum kendime iyi bakıyorum.


Bu Haber 24.11.2014 - 12:47:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet demir 25.11.2014 - 01:25

    Ferhan beye katılmamak mümkün değil turistlerin otelden çıkmamasına en büyük neden olarak da dışarıya çıktığı zaman kenisini nasıl bir şehir beklediği... Keni ülkesindeki gibi yaya dolaşmaya çalışsa kısa zamanda araç altında kalır. Yabancı dil bilen sayısı o kadar az ki bugün dünyada bizim kadar turist ağırlayan fakat İngilizce bilmeyen taksici, esnaf sayısı herhalde sadece İtalyada vardır, onlara da akın akın turist zaten gidiyor, sorgulamıyorlar...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.