Antalya milletvekillerinden gündeme ilişkin açıklamalar

Antalya milletvekillerinden gündeme ilişkin açıklamalar
CHP Antalya Milletvekilleri, Rusya ile yaşanan krizin başta Antalya olmak üzere Türkiye’ye ağır faturalar çıkarabileceğine dikkat çekerek, özellikle turizm ve tarım sektörlerinde acil ve akılcı önlemler alınmasını istedi.

 
CHP Antalya Milletvekilleri Mustafa Akaydın, Çetin Osman Budak, Niyazi Nefi Kara ve Devrim Kök, Rusya ile yaşanan uçak kriziyle ilgili TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 
 
'ÜRÜNLER YOKSULLARA DAĞITILSIN'
 
Dış politikadaki hataların Türkiye’ye ciddi olumsuz yansımaları olduğunu vurgulayan Akaydın, Rusya krizinin de özellikle Antalya’da ciddi sıkıntılara yol açacağına dikkat çekti. Akaydın, “Antalya’ya 4 milyon düzeyinde Rus turist geliyor. Yerleşik olarak 40 bin Rus Antalya’da yaşıyor. Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden yabancı uçakları uyarma ve müdahalede bulunma hakkı vardır. Türkiye müdahalesinde haklıdır ama artık krizin daha fazla derinleşmesine izin verilmemeli” dedi.
 
Akaydın, “Kriz nedeniyle Türkiye’nin yaşayacağı kaybın üçte biri Antalya’dan olacak. Etkiler şimdiden başladı. Dikenli hıyarın önemli merkezi Gazipaşa’da hal kapandı. Bu konuda acil önlem alınmalıdır. Belediyeler müstahsillerin elinde kalan ürünleri alıp, yoksul halka dağıtabilir. Hem müstahsiller hem de yoksul yurttaşlar sevinir. Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla tüketilmesi de çözüm olabilir. İki büyük pazar Almanya ve Rusya’ydı. Suriye politikası nedeniyle Arap ülke pazarlarını hep kaybetmiş durumdayız. O nedenle alternatif pazarlar oluşturulması için acil adımlar atılmalı” diye konuştu. 
 
Akaydın, AB’nin Suriyeli mülteciler için vereceği açıklanan 3 milyar euroluk yardımı “ayıplı teklif” olarak nitelerken, “Bu rakam, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için harcadığı rakamın da karşılığı değildir. Türkiye’nin harcaması 7-8 milyar doları aşmıştır. Ayrıca mülteci sorunu karşılığında Türkiye’ye vizenin kaldırılacağına da inanmıyorum” şeklinde konuştu.
 
KAYIP 20 MİLYAR DOLAR
 
CHP’li Çetin Osman Budak, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini kınayarak başladığı konuşmasında, Rusya krizinin etkileyeceği iki sektörün de en önemli merkezinin Antalya olduğunu vurguladı. Budak, “Rusya krizi tarım ve turizm sektörlerini vuracak. Bu iki sektörün de başkenti Antalya’nın krizden en fazla etkileneceği açıktır. Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açığın en büyük ilacı turizmdir. Antalya turizminde yüzde 25’lik bir kayıp var. Eğer bu kriz derinleşerek devam ederse Türkiye’nin kaybı 20 milyar dolar düzeyine çıkabilir” dedi.
 
'TERÖRE DESTEK VEREN TÜRKİYE İMAJI DEĞİŞMELİ'
 
Turizmle ilgili 64. Hükümet programında da ciddi hiçbir hedefin yer almadığını vurgulayan Budak, “AKP iktidarlarının bir turizm politikası yok. Geçen dönem turizm bakanı da ortada yoktu. Turizm Bakanı turizmin başkenti Antalya’ya geçen dönem sadece iki kez gelmiş. Biri düğün için biri küçük bir toplantı için. Turizmdeki kayıp sadece Rusya ile de sınırlı değil. 2015 yılında Avrupa’da 20 ülkeden kayıp var. Bir önceki yıla göre 20 ülke eksi yazdı. Fransa’dan yüzde 18 dolayında kayıp var. Türkiye’nin imajı ile ilgili ciddi sorunlar var. IŞİD desteği ile ilgili ciddi bir imaj sorunu var. O nedenle Türkiye’nin ciddi bir tanıtım kampanyası yürütmesi lazım, imaj çalışması yapması lazım. ‘Biz terörü destekleyen bir ülke değiliz’ imajını mutlaka vermeliyiz. Bugünlerde fuarlar başlıyor. Türkiye, etkin bir katılımla tanıtım yapmalıdır. Uçaklara yakıt desteği yerine, boş koltuk desteği verilmelidir. Öncelikle bu sorunları görüp, tüm sektör bileşenleri ile bir araya gelinmesi lazım. Ama orta böyle bir iktidar anlayışı, böyle bir irade yok” diye konuştu.
 
'KRİZ TÜM YÖNLERİYLE AYDINLATILMALI'
CHP’li Niyazi Nefi Kara yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dış politika, hukuk, demokrasi ve basın özgürlüğü gibi temel alanlarda ciddi sıkıntıları olduğuna dikkat çekti. Uçak krizinin tüm yönleriyle aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Kara, “Rus uçağının ısrarlı uyarıla yanıt vermemesinin, Türk uçağı ile bir irtibat kurulmamasının nedenleri tam olarak ortaya konmalıdır. İrtibat sorununun nedeni nedir?” diye sordu. Rusya ile krizin daha derinleştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Kara, “İki taraf da sakin olmalı ve çözümden yana olmalıdır. Rusya çarlık, Osmanlı padişahlık tutumları yerine, iki cumhuriyet ülkesi olarak, tarihten gelen dostluk ve iş birliklerinden yola çıkarak, dostluk içinde çözüm yolunda ilerlenmelidir” diye konuştu. 
 
Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin Türkiye ile ilgili dünyaya hiç de hoş olmayan mesajlar verdiğini belirten Kara, “Düşünce özgürlüğünün olmadığı, basına sansür uygulandığı, barış elçilerinin katledildiği bir ülkeye turist gelmez. Savaşın olduğu bir ülkeye turist gelmez. Savaşın, çatışmanın olduğu yere sadece başka devletlerin ajanları ve gazeteciler gelir. Türkiye bu tablodan bir an önce kurtarılmalıdır.” dedi.
 
'İHRACAT TEŞVİKLERİ ARTMALI'
 
CHP’li Devrim Kök de yaptığı konuşmada, AKP iktidarının 13 yıldır izlediği dış politikanın Türkiye’yi ciddi sıkıntılara soktuğunu söyledi. Örtü altı üretim ve turizmde ciddi tedirginliklerin yaşandığını belirten Kök, “Türkiye’ye yönelik tedbirler paketi uygulama konmuş görünüyor. Türk malları Rusya’ya giremiyor. Antalya, Mersin ve Karadeniz limanlarından giden 750 konteynerlik gemiler Novorossiysk Limanı’nda bekletiliyor.  600 tır geri döndürülüyor. Fiyatlar ciddi şekilde düştü. 40 bin dolarlık mal 6 bin dolara düştü. Sadece Kumluca’nın zararı 8 milyon dolar düzeyinde. Örtü altı üretimle ilgili ilaçtan gübreye, tohuma, plastik işi yapanlara kadar bağlantılı her alanda ciddi sıkıntı var. Gümrük Bakanlığı, Tarım Bakanlığı bir araya gelmeli, acil önlemler almalıdır. İhracat teşvikleri mutlaka armalıdır” dedi.
 
Turizm sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşandığını, kış sezonu için Türkiye’ye gelmeyi planlayan spor kulüplerinin rezervasyonlarını iptal ettirdiği haberlerinin geldiğini kaydeden Kök, “Türkiye ile Rusya arasında çok yönlü ilişkiler var. Antalya’da Türk-Rus evliliğinden oluşan mahalleler var. O nedenle krizin daha da derinleşmesine izin vermeden, acil önlemler alınmalıdır. Eğer çözü geliştirilmezse kayıplar çok daha büyür. Turizmde 2015 zaten olumlu geçmedi. Eğer önlem alınmazsa bu kriz 2016’yı çok ağır şekilde vuracaktır” diye konuştu. 
 


Bu Haber 30.11.2015 - 17:04:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.