Almanya-Türkiye geriliminde TÜSİAD devreye giriyor: Stratejik eylem planı

Almanya-Türkiye geriliminde TÜSİAD devreye giriyor: Stratejik eylem planı
Almanya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi gerilimde Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) üyesi patronlar devreye girmeye hazırlanıyor. Almanya'ya özel stratejik eylem planı hazırladıklarını belirten TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ekim ayında siyaset, iş dünyası ve sivil tolum örgütleri ile toplantılar düzenleyeceklerini açıkladı.


Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilim Türkiye'nin zenginler kulübü olarak bilinen TÜSİAD'ı da harekete geçirdi. TÜSİAD'ın Almanya'ya özel bir stratejik eylem planı hazırladığını belirten Erol Bilecik, Almanya ile Türkiye arasındaki gerilimin Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini de etkilemeye başladığını ifade ediyor.

Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk'e konuşan Erol Bilecik, iki ülkenin birbirinden vazgeçmesinin mümkün olmadığını ve bir uzlaşma dilinin yakalanması gerektiğini dile getiriypt. Bilecik, “Siyasi gerginlikler dolayısıyla, Gümrük Birliği güncellemesi başta olmak üzere AB üyelik müzakerelerin beklemeye alınmaması gerekiyor” diyor.



İŞTE YOL HARİTASI

Bilecik, hazırlamakta oldukları stratejik yol haritasını şöyle özetliyor:

- Öncelikle iki ülke iş dünyasında sorun oluşturan en önemli 5 konuyu tespit ediyoruz ve çözümlerine yönelik öneriler dizisi üzerinde çalışıyoruz. Diyalog ortamını geliştirecek birtakım projeler üzerinde yoğunlaşıyoruz.

- Berlin’de kurduğumuz Türk ve Alman iş dünyası, akademisyen, sanat dünyası, düşünce kuruluşları ve siyasetçilerden oluşan düşünce kuruluşu Türkiye Değişim Kültürü Girişimi’ni daha etkin kullanacağız. Bu anlamda ekimde İstanbul’da bir toplantı düzenliyoruz.

- Almanya’daki muadil örgütümüz Alman Sanayiciler Federasyonu BDI ile istişare içindeyiz. Ekimde Alman firmalarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştireceğiz.

- İki ülke arasındaki ilişkilerde pozitif bir gündem yaratabilmek için Endüstri 4.0 konusunu öne çıkarma düşüncesindeyiz.

Almanya 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığı bir ülke. Gerçekten vazgeçilmez. Görünen talepleri ise demokrasinin güçlenmesi... Çok zor mu?

OHAL BİTMEDEN ZOR!

Türk kökenli Alman iş adamı Kemal Şahin ise Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak giden, yıllar içinde önemli bir işadamı olan bir isim. Almanları da çok yakından tanıyor. Bu gerilimli süreçte Almanya’da bakanlarla, işadamlarıyla görüştü. Ankara’ya da elinden geldiğince Almanya’nın bakışını yansıtmaya çalıştı. Şahin’e kriz seçimden sonra biter mi? diye sordum. Şunları söyledi: “Türkiye ilk aylarda Almanya’nın açıklamalarını hafife aldı. Seçim meselesi olarak yorumladı. Oysa Almanya’da tutuklamalar karşısında ciddi bir önyargı oluştu. Alman vatandaşı da yatırımcısı da tedirgin... Turizmde büyük kaybımız var. Yatırımcı da Türkiye’ye gelmiyor. Algı çok kötü! Toplantılar için salon bulunmuyor. Alman basının abartılı yansıtması da etkili oldu. Artık gazeteciler bırakılmadan, OHAL sona ermeden normal ilişkilere dönmek çok zor ama Türkiye’nin Avrupa istikametini kaybetmemesi lazım.”






Bu Haber 24.09.2017 - 10:25:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.