Alman online seyahat pazarında hangi şirket ne kadar kazanıyor, lider kim?

Alman online seyahat pazarında hangi şirket ne kadar kazanıyor, lider kim?
GfK tarafından yapılan araştırma, Alman seyahatçilerin online kanalları kullanım oranının istikrarlı bir şekilde artmaya devam ettiğini gösterdi. Almanya’da online pazarda dengeler değişirken, pazarın liderlik koltuğuna ise yeni bir isim oturdu...



TurizmGüncel – Dış Haberler

Araştırmaya göre, 2016 yılında Alman seyahatçilerin online kanallar üzerinden yaptığı işlemler yüzde 11 oranında artarak 23 milyar euroluk hacme ulaştı. Online seyahat harcamaları toplamda 59 milyar euroyu bulan tatil ve seyahat harcamalarının yüzde 39’unu oluşturdu.

ONLINE ŞİRKETLER VERİLERİNİ PAYLAŞMIYOR

Online seyahat pazarına ilişkin verilerin kesin olmamasının nedeni ise, bu şirketlerin verilerini paylaşmaktan kaçınmaları. Dolayısıyla açıklanan tahmini veriler büyük oranda Alman iş ve turizm dergisi fvw'nin şirket raporları, pazar araştırmaları ve uzman görüşlerine dayanıyor.

UNISTER’İN İFLASI TELAŞA SEBEP OLDU

Almanya’nın en büyük e-ticaret şirketlerinden Unister’ın geçtiğimiz yıl ani bir şekilde iflasını açıklaması, online seyahat sektöründe endişeye neden olmuş, Almanların online alışverişe duyduğu güvenin azalacağı beklentisi oluşmuştu.

Araştırmaya göre, korkulan olmazken, Almanya’nın en büyük 20 online seyahat tedarikçisinin 2016 yılında toplamda 12.5 milyon euroluk gelire ulaştığı belirtiliyor. Bu rakam, geçtiğimiz yılın yüzde 5 üzerinde.

Listedeki en büyük değişiklik iflasını açıkladıktan sonra Unister’in ilk sıradan dördüncü sıraya gerilemesi oldu. Grubun 2015 yılında 1.9 milyar euro olan toplam satışları, 2016’da 1.1 milyar euroya geriledi. İflasını açıklamasının ardından iflas yönetimine devredilen şirketin seyahat portalları daha sonra Çek bir yatırımcıya satılmıştı.

İflasını duyurmasının ardından güven kaybından ötürü satışlarında ciddi bir düşüş yaşayan grup, yıl sonuna doğru toparlanma yaşamıştı.

YENİ LİDER BOOKING.COM

Alman seyahat pazarının yeni bir numarası Booking.com olurken, şirketin satış rakamlarının yüzde 25’lik artışla 2 milyar euroya ulaştığı tahmin ediliyor. Unister’in iflasından faydalananların başında gelenlerden olan Expedia ikinci sıradaki yerini korurken, online devinin gelirlerinin ise yüzde 7.7 oranında artarak 1.4 milyar euroya (Egencia, Trivago ve Homeaway hariç olmak üzere) ulaştığı belirtiliyor. Almanların en çok tercih ettiği online seyahat paltformu olan HRS’nin gelirlerinin ise yüzde 5.7 oranında artarak 1.3 milyar euroya ulaştığı ifade ediliyor.

Almanya online seyahat pazarında yılın iki kazananı ise beşinci ve altıncı sırada yer alan ProSieben’in iştiraki Seven Travel ve Check24 oldu. Seven Travel’ın satışları yüzde 17.6 oranında artarak 1 milyar euroya, Check24’ün satışları ise yüzde 32 oranında artarak 850 milyon euroya ulaştı.

Öte yandan, listenin yedinci sırasında yer alan Holidaycheck satış gelirlerini yalnızca yüzde 4 oranında arttırarak 770 milyon euroya ulaştırabildi. Listenin diğer oyuncuları ise online satış gelirlerini yüzde 7 oranında arttırarak 750 milyon euroya ulaştıran TUI, gelirlerini yüzde 5 oranında arttırarak 730 milyon euroya ulaştıran Opodo’nun çatı şirketi Edreams Odigeo ve gelirlerini yüzde 1.3 oranında arttırarak 717 milyon euroya ulaştıran seyahat acentesi zinciri Schmetterling oldu.

AIRBNB’DEN KAYDA DEĞER BÜYÜME

Online pazarda kayde değer bir hareketlilik gösteren diğer oyuncular ise Almanla gelirlerini yüzde 37.5 oranında arttırarak 550 milyon euroya çıkaran Airbnb, gelirlerini yüzde 25 oranında arttırarak 200 milyon euroya çıkaran LastMinute.com ve gelirlerini yüzde 25 oranında arttırarak 150 milyon euroya çıkaran HolidayPirates  oldu.




Bu Haber 07.07.2017 - 16:55:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.