Alman bakan: Bazı AB ülkeleri Türkiye konusunda bize katılmıyor

Alman bakan: Bazı AB ülkeleri Türkiye konusunda bize katılmıyor
Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye üzerinde ekonomik baskı oluşturmak için aldıkları kararlara AB ülkelerinden destek istediklerini ancak bazılarının destek vermediğini açıkladı. SPD Genel Başbakanı ve başbakan adayı Schulz ise, Türkiye seyahati ile ilgili olarak Gabriel'in yaptığı açıklamalara katıldığını belirtti.



Alman hükümetinin Türkiye'ye yönelik aldığı kararlara AB üyesi ülkelerden de destek istediğini söyleyen Gabriel, "Avrupa'da her ülke bizim gibi düşünmüyor. Bazı ülkeler, 'Bırakın geçmişte olduğu gibi Türkiye ile işbirliğini sürdürelim' diyorlar. Biz bu konuda farklı düşünüyoruz" dedi.

GABRİEL TÜRKİYE İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİNE SON VERİLMESİNE KARŞI ÇIKTI

DW Türkçe'de yer alan habere göre Gabriel, muhalefet partileri tarafından dile getirilen, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine son verilmesi çağrılarına ise karşı çıktı.

Zaten halihazırda müzakerelerin ilerlemediğini, bu sürece son verilmesinin ise Türkiye'de AB'yi savunan kesimlere yanlış bir mesaj olacağını belirten Gabriel, AB'nin böyle bir adım atmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı daha da güçlendireceğini iddia etti.

Kendisinin Türk-Alman dostluğunu büyük bir hazine olarak gördüğünü anlatan Gabriel, "Biz Türklere ve Türkiye'ye karşı değiliz. Tam aksine, bu ortak yanlarımızı içeren büyük hazinenin yeniden etkili olabileceği zamanın gelmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA YAKINLAŞMASINI ARZU ETMİYORUZ''

Vatandaşların sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin NATO üyeliği konusuna da değinen Gabriel, son dönemde yaşanan siyasi gerginliklere rağmen, Türkiye'nin NATO ittifakındaki yerinin tartışma konusu olmadığına işaret etti.

Gabriel, Türkiye'nin Batı'dan koparak daha fazla Rusya'ya yakınlaşmasını arzu etmediklerini de sözlerine ekledi.

MARTIN SCHULZ'DAN GABRİEL'E DESTEK

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye seyahatlerinden vazgeçilmesi tavsiyesinde bulunan, ancak resmi seyahat uyarısı çıkartmayan SPD'li Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in tutumunu savundu. Schulz, Rhein-Neckar Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Gabriel'in sözlerini yerinde bulduğunu söyledi.

Sosyal Demokrat politikacı, Türkiye'de gözaltına alınan insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in durumuna işaret ederek "Dışişleri Bakanı'nın bu nedenle ‘Dikkatli olun. Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye'deki vatandaşlarını Erdoğan'ın keyfi tasarruflarından koruyamaz' şeklindeki sözlerine katılıyorum” dedi.

RESMİ SEYAHAT UYARISI YOK

Dışişleri Bakanı Gabriel, cuma günü bir gazeteye verdiği demeçte, "Türkiye'de tatil yapılmasını tavsiye edebilir misiniz?" sorusuna "Hâlihazırda vicdan rahatlığıyla böyle bir şey yapamam. Ama devlet olarak kimsenin adına karar veremeyiz” demişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Gabriel'in açıklamasına rağmen daha sonra yaptığı açıklamada Türkiye için seyahat uyarısı hazırlanmadığını duyurmuştu.



Bu Haber 28.08.2017 - 12:45:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.