Ali Kızıldağ 2015 beklentilerini anlattı

Ali Kızıldağ 2015 beklentilerini anlattı
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, 2014 beklentilerini, Rusya'nın durmunu, tur operatörlerine sağlanacak kredi desteğini ve olası alternatif pazarlar için ne tür çalışmalar yapılması gerektiğini TurizmGüncel'e anlattı.


Savaş Daş - TurizmGüncel


POYD Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya'da yaşanan düşüle dair oran vermenin şu anda doğru olmadığını söyledi. Türkiye'nin Ortadoğu ve Hindistan gibi bölgelere ağırlık vermesi ve özellikle Hindistan'da uçak riskine girmesi gerektiğini belirten Kızıldağ, Avrupa pazarında yüzde 3- 5 bandında bir büyüme, Rusya'da ise yüzde 10 - 15 bandında bir daralma olabileceğini ifade etti.

Kızıldağ, kendisine yönelttiğimiz sorulara şu yanıtları verdi:

Rusya'da bahsedildiği gibi yüzde 40'lara varan düşüşler var mı, yoksa oranlar manipüle mi ediliyor?

ŞU ANKİ KAYBA DAİR ORAN VERMEK DOĞRU DEĞİL

Ortada bir gerçeklik var. ABD ve AB'nin siyasi sorunları çözmek amacıyla Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulaması, rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi, petrol fiyatlarının düşemsi gibi konular manipülasyona açık konular değil. Düşüş oranı ile ilgili olarak şu anda yüzdeler vermek doğru değil belki. Çünkü bir varsayıma göre yüzde 35 – 40, başka bir varsayıma göre ise yüzde 10 – 15 düşüş olacak. Bunu yaşayarak göreceğiz. İlk etapta yüzde 35 – 40 düşüş görülmesi normaldir çünkü erken rezervasyonlarda ciddi bir sıkıntı var. Bunu biz kendi günlük rezervasyonlarımızda da görüyoruz.

Peki sizin öngörünüz nedir?

RUS HALKI 'DOLAR DÜŞEBİLİR' MANTIĞI İLE HAREKET EDİYOR

Daha önce de açıkladım: bu sene Rusya pazarı ciddi şekilde son dakika olarak gidecek. Neden? Çünkü dolar 80'lere kadar geldi ama şu anda 60'lara indi. Tüketici açısından bakarsanız, aynı tatili önce alsaydı şu anki fiyattan yüzde 20 daha fazla ödeyecekti. Dolayısıyla tüketici, “Ben biraz daha bekleyeyim. Dolar belki de 40 seviyelerine inecek ve tatilim daha da ucuza gelecek” mantığıyla hareket ediyor olabilir.

Size göre Rusya'da otelcilerin son dakikayı beklemeleri mi, yoksa ciddi aksiyonlarla başka pazarlara (örneğin Avrupa'ya) ağırlık vermeleri mi daha doğru?

YÖNELECEK BİR PAZAR YOK

Sezon başında her destinasyonun zaten bir uçak planlaması oluyor. Avrupalı tur operatörleri, bütün uçak planlamalarını yaptılar, oda blokajlarını ona göre aldılar. Dolayısıyla yönelecek bir pazar yok. Öte taraftan, Rusya krizi gösterdi ki bizim artık alternatif pazarlarda biraz daha faal olmamız lazım. Ben bunu 3 – 5 yıldır söylüyorum.

Hangi pazarlara mesela?

DEVLET UÇAK RİSKİ ALMALI

Ortadoğu pazarı mesela, daha ciddi çalışılması gereken bir pazar. Ortaduğu'daki ülkelerden metropollere yönelik ciddi seyahatler var. Bunları biraz Antalya'ya çekmek lazım. Bu ziyaretçilere yönelik, özellikle şehir merkezlerinde farklı cazibe merkezleri yaratmak gerekiyor. Buna ilaveten Hindistan pazarı da önemli. Bu konuda devletin uçakla ilgili olarak bazı risklere girmesi lazım. Bunu yıllardır söylüyoruz ama şu ana kadar gereken ivmeyi gösteremedik.

Devletin tur operatörlerine sağlayacağı kredi desteğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence son derece olumlu bir yaklaşım. Bu destekle beraber en azından tur operatörleri bir nefes alır. Tur operatörleri normalde kış operasyonları ile kendilerine nefes alacak kadar bir finanasman yaratıyorlardı. Bu sene onu yaratamadılar. Bu yüzden hepimizin bildiği sıkıntılar yaşanıyor.

Son olarak, siz 2015 sezonunu genel olarak nasıl görüyorsunuz?

Avrupa pazarı yüzde 3 – 5 arasında bir büyüme gösterir. Rusya pazarında ya 2014 rakamları yakalanır, ya da 10 – 15 eksi ile kapatılır.


Bu Haber 02.04.2015 - 19:45:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Uğur Akça 18.04.2015 - 12:08

    Açıklamaları talihsiz. Alman pazarı kadar kaliteli pazar bulamazsınız

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.