Ahmet Barut: Üst üste resort otel olur mu?

Ahmet Barut: Üst üste resort otel olur mu?
Türkiye’nin en büyük turizm yatırımcıları arasında olan Ahmet Barut uyardı: Resmen sidik yarışı yapıyorlar. Üst üste resort otel olur mu!.. Yatırımlar doğayı tahrip etmemeli.

 Barut Ai­le­si bun­dan 43 se­ne ön­ce An­tal­ya­’da tu­rizm ya­tı­rım­la­rı­na baş­la­dı. Şeh­rin bu alan­da ge­li­şi­mi­ne kat­kı­la­rı çok. En son An­tal­ya mer­kez­de­ki De­de­ma­n’­ı ala­rak otel sa­yı­la­rı­nı 10’a çı­kar­dı­lar. Hem de ilk kez şe­hir ote­li işi­ne gir­di­ler. 80 mil­yon do­la­ra al­dık­la­rı ote­li ye­ni­le­mek için 45 mil­yon do­lar da­ha har­ca­dı­lar. Sozcu Gazetesi'nden Demet Cengiz uzun yıl­lar tu­rizm ala­nın­da der­nek­le­re baş­kan­lık ya­pan Ah­met Ba­ru­t’­a sor­duk, o da dob­ra dob­ra ya­nıt­la­dı.

 Tu­rizm iyi bir se­zon ge­çir­di mi siz­ce?
- Ra­kam­lar ba­zın­da ar­tış var. Fi­yat-ka­li­te der­sek, böl­ge­ye ve te­si­se gö­re de­ği­şi­yor. An­tal­ya­’da te­sis­ler ar­tı­yor ama fi­yat­la­rı­mı­zı yu­ka­rı çe­ke­mi­yo­ruz.
 Hep ucuz­cu ül­ke ola­rak anı­lı­yo­ruz.
- Arz ta­le­bin üze­rin­de bü­yü­yor da on­dan. Arz çok faz­la. Mev­cut imar ko­şul­la­rı­nı zor­layıp kü­çük ara­zi­le­re bü­yük ya­tı­rım­lar ya­pı­lı­yor. Üst üs­te re­sort otel mi olur? Uzun va­de­de bun­lar tu­riz­me za­rar ve­re­cek. Ka­pa­si­te­de res­men si­dik ya­rı­şı var. Tu­rizm­de kı­sa va­de­li he­sap ça­buk dö­ner.
El sü­rül­me­ye­cek ye­re do­kun­ma
 Ka­mu­oyu da ba­zı koy­la­rın ima­ra açıl­ma­sı­na tep­ki­li. Bun­la­rı dik­ka­te alı­yor mu­su­nuz?
- Ta­bi­i k! Ko­ru­ya­ca­ğın yer­le­ri ve ya­tı­rım ya­pa­ca­ğın yer­le­ri bil­me­li­sin. Son­suz hak kim­se­ye ve­ril­me­me­li. Di­sip­lin ol­ma­lı. Şu ka­dar kat ise kat o ka­dar kat ol­ma­lı. İn­şa­at yo­ğun­lu­ğun­da stan­dart ol­ma­lı. Ta­viz ve­ril­me­me­li. Bu­na ya­tı­rım­cı­lar mı­rın kı­rın ede­cek­tir, zor­la­na­cak­lar­dır. Ama ben bir ya­tı­rım­cı ola­rak söy­lü­yo­rum: İzin ver­me­yin! Tu­rizm­de çe­şit­li­lik önem­li. Kit­le tu­riz­mi ya­pı­la­cak yer­de onu ya­pa­ca­ğız. El sü­rül­me­ye­cek ye­re el sür­me­ye­ce­ğiz. Do­ğa­yı tah­rip et­me­ye­ce­ğiz. Tek­ne tu­riz­mi de ola­cak kamp tu­riz­mi de.
 
Sı­nı­rı­mız­da sa­at­li bom­ba var
 Ma­lum IŞİD ka­pı­mı­za da­yan­dı. Ebo­la vs. sal­gı­lar var. İçe­ri­de­ki şid­det olay­la­rı­… 2015 zor mu ge­çer?
- Bir an ön­ce nor­mal­leş­me ya­şan­ma­sı la­zım. Yok­sa ta­bi­i ki et­ki­ler. Bu­nu 5 ya­şın­da­ki ço­cuk bi­le bi­lir. IŞİD ve Ebo­la ne­de­niy­le re­zer­vas­yon­lar­da dur­gun­luk ol­du. İn­san­lar ça­buk alı­şı­yor ama IŞİD bur­nu­mu­zun di­bin­de sa­at­li bom­ba­…
Kış ay­la­rın­da 2015 ya­zı­nı
sa­ta­ca­ğız. Nor­mal­leş­me ol­maz­sa -kö­tü­leş­me se­çe­ne­ği­ni dü­şün­mek da­hi is­te­mi­yo­rum. İşi­miz zor.
 Siz An­tal­ya dı­şın­da Fet­hi­ye­’de ya­tı­rım ya­pı­yor­su­nuz. Ye­ni şe­hir­ler ola­cak mı?
- Fet­hi­ye­’de 80 dö­nüm üze­rin­de 1250 ya­tak ka­pa­si­te­li ote­li, ge­le­cek Ni­san aç­mış olu­ruz. Di­di­m’­de ya­tı­rım pla­nı var.
 
İŞ HAYAT DENGESİ
- Bi­zim­ki 7/24 iş. Boş va­kit­le­ri­mi tam plan­la­ya­mı­yo­rum ama va­kit bu­lur­sam ai­lem­le ge­çi­ri­yo­rum.
- Sos­yal ha­yat­tan fe­ra­gat edi­yo­rum. Haf­ta son­la­rım ge­nel­lik­le do­lu.
- İn­san top­la, ma­çın için­de ol­ma­lı ama so­rum­lu­lu­ğu yö­ne­ti­ci­le­re ver­me­li. De­le­ge et­me­yi bil­me­li

KULAĞA KÜPE
- Se­bat! Ace­le et­me­yin, ko­lay­cı­lık­tan ka­çı­nın. Ko­lay pa­ra ka­zan­mak he­def ola­maz.
- Eği­ti­me önem ve­rin. Mark Zuc­ker­berg bir ta­ne. Mil­yon­lar­ca ol­maz. Ma­kul he­def­ler be­lir­le­yin.
- Her­kes iP­ho­ne­’un mu­ci­di ol­mak zo­run­da de­ğil. Er­ken kal­kan ço­cuk­tan kork­ma­ya­cak­sın.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE
- Hoş­lan­mam. Biz ‘e­vet efen­dim­ci­’ adam al­mı­yo­ruz. Fik­ri­ni söy­le­yen ve bu­nu sa­vu­nan in­san­lar­la ça­lı­şı­yo­ruz. Et­ra­fı­nız­da ne ka­dar ba­şa­rı­lı adam var­sa o ka­dar ba­şa­rı­lı­sı­nız.
- Her söy­le­di­ği­ni onay­la-­ya­cak adam is­ti­yor­san bu bir za­yıf­lık­tır.

HOBİ
- Spor, se­ya­hat, yüz­me, pi­la­tes ve yü­rü­yüş.
- Çıl­gın bir ka­vım var. Şa­rap ta­dım­la­rı­na gi­de­rim. Haf­ta­da 5 gün tat­tı­ğım da olur.
- Ba­zen bir ku­zu­dan iki pos çı­kar­dı­ğım olur; iş se­ya­ha­ti­nin ar­ka­sı­na ta­til ek­le­rim. An­cak iş ve ta­til ge­zi­si ay­rı­dır be­ni için.
 
SOSYAL SORUMLULUK
- Si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rın­da uzun yıl­lar yö­ne­ti­ci­lik yap­tım. Fah­ri iş­ler de çok yap­tım. Bi­rey­sel iş­le­re ara ver­dim.
- Bu­gü­ne ka­dar 3 okul yap­tır­dık.
- Si­de An­tik Ti­yat­ro­su’­nun res­te­ras­yo­nu­nu yap­tık. Si­de Kent Mü­ze­si­’ni ya­pıp, aç­tık ve dev­ret­tik.

PİŞMANLIK
- Kim bilir ne fırsatlar kaçırdık, ne hatalar yaptık. Dersimi alıp, yoluma devam etmişimdir.
BAŞARININ SIRRI

- İş ah­la­kı, is­tik­rar, ka­lı­cı­lık. Kı­sa va­de­li he­sap yap­ma. İş ha­ya­tı uzun so­luk­lu­dur.
- Ka­li­te­den ta­viz ver­me­ye­cek­sin. 43 yıl­dır bu iş­te­yiz. Yıl­lar­ca ba­ba­mın kre­di­si­ni ye­dik.
- İş ada­mı inat et­me­me­li.
ŞANS
- Şan­sa inan­mam. Şans, ça­lı­şa­nın ya­nın­da­dır. Ça­lış­ma­yıp, ça­ba­la­ma­yan ada­ma şans gel­mez. Bir an­lam­da inan­mı­yo­rum ya­ni. Ça­lı­şa­nın şan­sı var­dır.
- Ya­tı­rım yap­tın kriz çık­tı ör­ne­ğin. Bu eli­miz­de ol­ma­yan ne­den­ler­den­dir.
YETENEK AVI
- Ken­di içi­miz­den ye­te­nek­le­ri keş­fet­ti­ği­miz gi­bi dı­şa­rı­dan trans­fer et­ti­ği­miz de olu­yor.
- Yö­ne­ti­ci ne ka­dar ka­li­te­li ve ken­di­ne gü­ven­liy­se ye­te­nek­le­ri o ka­dar öne çı­ka­rır. Bi­rin­ci sı­nıf adam bi­rin­ci sı­nıf adam­lar­la ça­lı­şır. İkin­ci sı­nıf adam dör­dün­cü sı­nıf adam­la­rı ter­cih eder.


Bu Haber 27.10.2014 - 13:17:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 27.10.2014 - 06:26

    Herşey güzel de, gerçek talebi kim ve nasıl tespit etti ki ARZIN TALEP ÜZERİNDE BÜYÜDÜĞÜ yanılgısına düşülüyor? Fiilen oluşan durum budur elbet, fakat yıllardır Yenilikçi Modellerle neden TALEP Kamçılaması yapılmıyor acaba? Bu konuda Uzman STK olan TÜRSAB, bu güne kadar kaç tane ULUSAL PROJE Üretmiş ve OTA konusunda ne gibi Seminer veya Sempozyumlar düzenlemiştir? Otelcilerimiz de (geleneksel olarak?) Tur Operatörü sözleşmesi ve Fuar Katılımları ötesinde ne yaparlar? Bakanlık tanıtma stratejisinde bile fikir beyan edilmeksizin yıllar geçirilirse, Hızlı DEĞİŞİM Sürecinde sonuçlar da doğal olarak acı olmaktadır

  • Kemal KILIÇKAN 27.10.2014 - 05:22

    Barut Grubu yaptığı yatırımlarla birçok konuda gelişimi destekledi. Ancak yetenek avı konusunda maalesef devlet dairesi konumunda. Keni yetiştirdiği gençler diğer firmalarda ya çuvallıyor ya da Barut otelleri içinde yozlaşmaya yüz tutuyor. Sonuç olarak donanımlı gençler bünyesinde barınamamakla beraber sindirilmekten çekinerek başka firmalara yöneliyorlar.Lider yöneticiler,genç liderler,yabancı dil bilen ve eğitim altyapısı kuvvetli gençler maddi ve kariyer imkanlardan dolayı daha kuvvetli sektörlere geçiş yapıyorlar. Aile şirketlerinde hala ödül ceza sistemi mevcut değil.Ayrılan donanımlı birkaç kişide bunu anlayabilirsiniz.

  • Fuat Fesih DEMİR 27.10.2014 - 03:21

    Sn. BARUT bey, Yapmış olduğunuz yatırımlar ve ülkeye katmış olduğunuz değerler gerçekten çok iyidir. Sadece fikrim olarak paylaşmak isterim. Akdeniz bölgesinde otel olarak en az 5 yıl kimse yatırım yapmasa ve bunun için sizler girişimlerde bulunsa bizlerde sizleri desteklesek ve kalifiyeli personel yetiştirmek için, gerekli desteği Turizm bakanlığı tarafından verilse. kışın askıya alınacak personellere işsizlik sıgortasından ödeme yapılması için gerekli birimlerle bunlar görüşülse... Önümüzdeki 5 yılı kısmen kurtarmış oluruz... başka bir kriz çıkmazsa tabiki......

  • Mehmet 27.10.2014 - 02:24

    Birinci sinif adamlara ne kadar maas veriyorsunuz? Eminim cebiniden 3kurus fasla ciksa daha iyisinide bulursunuz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.