Acenteler isyanda: UATK-YKB kart devrede, teminatlar katlanıyor

Acenteler isyanda: UATK-YKB kart devrede, teminatlar katlanıyor
Türkiye'de bulunan IATA acenteleri, Grand Öztanık Otel'de bir araya gelerek sorunlarını masaya yatırdı. Yapılan değelendirmelerde, acentelerin muhatabanın artık THY değil, devlet olduğu belirtildi.



TurizmGüncel

IATA Seyahat Acenteleri Derneği eski başkanı Selma Yılmaz ve Ardasa Turizm Genel Müdürü Uğur Hacıalioğlu tarafından organize edilen TÜRSAB üyesi IATA acentelerinin toplantısına THY'nin yeni hayata geçirdiği UATP/YKB kartı ve teminatların yükseltilmesi damgasını vurdu.

''İKİ YENİ SORUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ''

Toplantıda konuşan Selma Yılmaz, özellikle son 1.5 yıldır kayıplarının had safhaya ulaştığının altını çizdi. Yılmaz, ''10 yıldır sürekli kaybediyoruz ve son 1.5 yıldır kayıplar had safhaya ulaştı. Hava yolu şirketlerinin satış fiyatlarını bizimle eşitlemede geri adım atmasını ve komisyonlarda artış beklerken, yeni iki sorun ortaya çıktı.'' dedi.



''YAPI KREDİ KAÇAK ACENTECİLİK YAPIYOR''

Yapı Kredi kartının kaçak acente faaliyetine girdiğini ve suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, böyle bir adımı atması gereken kurumun TÜRSAB olduğunun altını çizdi.

UATP/YKB KARTI İLE ACENTELER DEVREDEN ÇIKARILIYOR

Toplantıda dile gitirildiğine göre THY, Yapı Kredi Bankası ile anlaşmalı olarak hayata geçirdiği UATP/YKB kartıyla bilet alımlarında ödeme sırasında acenteyi devreden çıkarıyor. Buna göre, şirketlere dağıtılacak kartlarla ödemeler acenteyi devreden çıkararak direkt olarak THY'ye yapacak. İşin ilginç tarafı ise, bu sistemde acentelerin komisyonlarını nasıl alacağı belli değil. Mevcut GDS sisteminin buna izin vermediği ifade ediliyor. Bazı acenteler, yeni uygulamanın fatura kesmede de bir dizi sorun çıkaracağı görüşünde.

TEMİNAT TUTARLARI 2-3 KAT ARTACAK

Toplantıda konuşulan bir diğer konu ise yurt dışı satışlarında dinamik stok modeline geçilmesi oldu. Yeni sisteme göre acentelerin ödeyeceği teminat tutarları iki-üç kat artacak. Yeni uygulamanın temelinde, satılan bilet miktarına paralel olarak teminatların yükseltilmesi ve hava yolu şirketinin riskinin aşağı çekilmesi yatıyor. Acenteler, sektörün krizden geçtiği bir dönemde bu teminatların ödenmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor.



MUAMMER GÜNER: ACENTELERİN EKMEĞİNE KAN DOĞRANIYOR

Toplantıda bir konuşma yapan TÜRSAB eski IATA Komitesi Başkanı Muammer Güner, kurumda çok fazla kadro değiştirildiğini ve kurumun hafızasının kaybolduğunu ifade etti. Güner, ''İşin bir diğer sıkıntılı yanı ise yarın şirketlerin bu kartı başka hava yolu şirketleri için de kullanmak istemeleri. Yani gidilmek istenen son istasyonda acenteler yok.'' dedi. Güner ayrıca, yeni sistemle acentelerin ekmeğine kan doğrandığını da dile getirdi.

''BİR SONRAKİ AŞAMA ŞİRKETLERE EKRAN AÇMAK OLACAK''

Turizmciler, THY'nin bir sonraki aşamada şirketlere ''Size panel açalım ve acenteyi devreden çıkaralım'' diyeceğini belirtti. Bir acenteci, ''İşte o zaman fişimizi çekerler. Biz şimdiye kadar hep TÜRSAB'ı dinledik. Bundan sonra dinleyen değil, yaptıran pozisyonuna geçmemiz gerekiyor. Soracağız, 'Bu kartı iptal ettirdin mi, ettirmedin mi? Ettirmediysen başarısızsın' diyeceğiz.'' ifadelerini kullandı.



TÜRSAB'A 'ACENTELERİN HAKKINI SAVUNMUYOR' SUÇLAMASI

Toplantı sırasında salonda sert tartışmalar da yaşandı. Bazı acenteler yaşanan sıkıntılar ile ilgili TÜRSAB'ı suçlarken, kurumun acentelerin hakkını savunmadığı eleştirisini getirdi. Bazı acenteler ise TÜRSAB'ın konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü ancak bazı acentelerin destek vermediğini ifade etti.

''TÜRSAB AÇIKLAMA YAPSIN, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN''

Toplantıda acenteler, UATP/YKB kartına ilişkin sözleşmeyi imzalamama kararı aldı. Diğer yandan, toplantıya katılan Numan Olcar'dan TÜRSAB'ın bu konuyla ilgili bir basın açıklaması yapması ve Yapı Kredi'ye kaçak acentecilik yaptığı gerekçesiyle suç durusunda bulunması çağrısında bulunuldu.




Bu Haber 02.06.2017 - 16:55:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.