ABD'nin yaptırım sinyalinin ardından Rublede devalüasyon beklentisi

ABD'nin yaptırım sinyalinin ardından Rublede devalüasyon beklentisi
ABD'den gelen yeni yaptırım sinyalleri ile birlikte, bir süredir olması gerekenden yüzde 10 değerli olduğu yorumları yapılan rublede devalüasyon tartışmaları yoğunlaşmaya başladı.


 
ABD'nin Rusya'ya dönük yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacağına dair haberler, gözleri olması gerekenden yüzde 10 değerli olduğu belirtilen rubleye çevirdi. TürkRus.com'da yer alan habere göre, Resmi ağızların "Ruble olması gerekenden en az yüzde 10 değerli" açıklamalarının da etkisiyle, Trump'ın yaptırımları onaylaması halinde rublede değer kaybının hızlanacağı ve "mini devalüasyon" olabileceği uyarıları geliyor.

RESMİ DOLAR KURUNUN 60 RUBLENİN ÜZERİNE ÇIKARILMASI BEKLENİYOR''

Piyasalarda ve medyada, iç ve dış faktörlerin rublenin ilerleyen dönemdeki değer kaybının habercisi olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Rusya Merkez Bankası’nın bu hafta içinde resmi dolar kurunu 60 rublenin üzerine çıkarması bekleniyor. Şu an resmi kur 59.91 ruble.Serbest piyasada da dolar 60, euro 70 ruble civarında.

EN ÖNEMLİ GEREKÇE ABD'NİN YÜRÜLÜĞE KOYACAĞI YAPTIRIMLAR

Moskovski Komsomolets gazetesinin haberine göre, rublenin önümüzdeki dönemdeki değer kaybının en önemli gerekçesi olarak, ABD’nin yürürlüğe koymaya hazırlandığı Rusya karşıtı yeni yaptırımlar gösteriliyor.

OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararının başarıyla uygulandığını açıklamasına rağmen, petrol fiyatlarında 50 dolar barajının aşılamaması, rublede az da olsa güçlenme beklentisini boşa çıkardı.

FED’in faiz yükseltme kararı almamasının ve Rusya’da ekonomi yönetiminin tutumunun da rublenin ilerleyen dönemde değerlenmeyeceğinin işareti olduğu savunuluyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin, daha önce defalarca, rublenin gerçek değerinin en az yüzde 10 üzerinde işlem gördüğünü açıkladı.

''DOLAR 62-65 RUBLE SEVİYESİNE ÇIKARILMALI''

Ticaret ve Sanayi Bakanı Denis Manturov ve Tarım Bakanı Aleksandr Tkeçev de, dolar kurunun 62-65 ruble seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bazı uzmanlar, Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla Merkez Bankası’nın serbest piyasadaki döviz müdahalesinin de önümüzdeki sene 15 milyar dolardan 26 milyar dolara kadar çıkacağını ve bunun da dolar kurunda 3-4 rublelik artışa yol açabileceğini tahmin ediyor.


Bu Haber 27.07.2017 - 10:58:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.