64. Hükümetin programında turizme ilişkin neler var?

64. Hükümetin programında turizme ilişkin neler var?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. hükümet programını açıkladı. Prgramda, turizm sektörüne dönük yapılacak çalışmalar ile ilgili de bir bölüm yer aldı. Hükümet programında ayrıca, asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılmasının teklif edilmesinden genel sağlık sigortasına enflasyondan muhtar maaşlarına kadar pek çok başlık yer aldı.

 
Açıklanan programda, turizme ilişkin yapılması planlanan çalışmalar da yer aldı. Programda; turizm gelişim bölgelerinin oluşturulması, turizm koridorları, turizm kentleri ve eko- turizm bölgelerinin geliştirilmesi, ziyaretçi sayısının ve ziyaretçi başına harcama tutarının arttırılması, kış turizmi mastır planı oluşturulması, turizm merkezlerinde bürokrasinin azaltılması, kıyılarda yat turizmi için alt bölgeler geliştirilmesi, turizmin sektörünün ihtiyacına dönük eğitim sağlanması ve sağlık turizminin geliştirilmesi gibi çok sayıda başlık yer alıyor.

İşte 64. Hükümetin Turizm sektörüne ilişkin planlamaları:

*AK Parti Hükûmetleri olarak turizme sadece turist sayısı ve gelir odaklı bakmadık. Etkili bir turizm politikasının ekonominin yanı sıra dış poli- tika ve kültür alışverişi sayesinde oluşturulacak pek çok kazanım sağla- yacağının bilinciyle hareket ediyoruz.

*64. Hükûmet olarak önümüzdeki dönemde de turizm sektörünün sür- dürülebilir turizm yaklaşımı çerçevesinde istihdamın artırılmasında ve bölgesel gelişmede öncü bir sektör olması, dünya ölçeğinde “kitle” tu- rizminin yanı sıra bireysel turizmin de önemli cazibe merkezlerinden birisi haline gelmesi vizyonuyla hareket edeceğiz.

*Bu dönemde turizme ayırdığımız kaynakları daha da artırarak, Türkiye Turizm Stratejisi’nde öngördüğümüz hedeflere ulaşacağız. Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko-turizm, yayla turizmi, kongre ve fuar turiz- mi gibi turizm türlerini öncelikli olarak ele alacak ve geliştireceğiz.

*Ülkemizin her yanına dağılmış durumda bulunan sağlık, termal, yayla, kış ve dağ sporları, kültürel açıdan önemli yer ve yerleşmelerin tek tek ele alınması yerine bunların birbirleriyle entegrasyonunu sağlayarak, daha cazip ve daha güçlü alternatif varış noktaları ve güzergâhlar oluş- turacağız.

*Turizm potansiyelini harekete geçirmek üzere kamu yatırımlarını varış noktası yönetimi bazında bir planlamaya dayalı yapacağız. Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni

*‘Alan Yönetim’ modelleri geliştireceğiz.

*Turizmin gelişimini sürdürülebilir çevre politikaları ile destekleyeceğiz.

*Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Eko- turizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımımızla dokuz turizm gelişim bölgesi, yedi tematik koridor, on turizm kenti ve beş ekoturizm bölgesi öngörmekteyiz.

*DOKAP Turizm Master Planı Uygulamalarımız çerçevesinde ‘Yeşil Yol- culuk’ kavramını öne çıkaracak, Samsun’dan Artvin’e kadar sekiz ili kap- sayan alanda yeşil yol çalışmalarını sürdüreceğiz.

*Ziyaretçi sayısının ve ziyaretçi başına yapılan harcamanın artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi ve yıl boyu talep yaratılması, iç ve dış talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağılımının sağlanma- sını hedefliyoruz.

*Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Ayrıca, kış turizmi açısından rekabet gücü yüksek olan Doğu Anadolu Bölgesi için Kış Turizmi Strateji Belgesi’ni hazırlayacağız.

*Kıyılarda yat turizmi için alt bölgeler itibarıyla talep tahmini, gerekli yat limanı sayısı ve kapasiteleri ile yer seçimi konularını içeren bir çalışma yapacağız.

*Yeni veya talep artışı görülen pazarlarda tanıtıma yönelik dış yapılanma oluşturacağız.

*Turizm eğitimini, sektörün ihtiyaçlarına hizmet verecek yapıya kavuşturacağız.

*Turizm alt ve üstyapı yatırımlarında kamu-özel işbirliğinden azami öl- çüde  faydalanacağız.

*‘Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı’mızla Türkiye‘nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal tu- rizm, termal sağlık turizmi ve ileri yaş-engelli turizmi alanlarındaki hiz- met kalitesini yükselterek rekabet gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz.


Ahmet Davutoğlu’nun programında öne çıkan diğer başlıklar ise Hürriyet gazetesinde şu şekilde özetlendi:

EMEKLİYE YILLIK İLAVE 1200 TL

Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi alınacak tedbirlerle yükseltilecek. Bu çerçevede; Temmuz ayında emekli maaş­larına rutin olarak yapılan artıştan sonra maaşı 1.000 liranın altın­da kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri seyyanen 100 lira zam yapıldı. Maaşı 1.000 lira ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1.100 liraya tamamlandı. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 55’inin istifade etmesini sağlandı. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de önü­müzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek.

ÇALIŞMA İZİNLERİ BASİTLEŞTİRİLECEK

-Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sos­yal taraflarla diyalog içinde gerekli düzenlemeleri yapılacak

- Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili süreçleri basitleştirilecek.

- Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 ora­nında Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni yüzde 10’a indirildi. 630 binden fazla emeklimizin yararlandığı bu düzenlemeyle emeklilerimizin aylık­larına ortalama en az 50 liralık ayrıca bir artış sağlandı. Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen Bağ-Kur Sigortalısı olan esnafımızın emekli ay­lıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi’ni önümüz­deki dönemde tamamen kalkacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 1300 LİRA TEKLİF EDİLECEK

-Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif sunulacak. Yapılan işin teh­like sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak.

-51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Pri­mi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldırılacak. Bu imkândan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak.

MUHTARLARIN MAAŞI DA ARTACAK

-Muhtarlarımızın 950 TL olan maaşını 1.300 TL’ye yükselecek.

-65 yaş aylığı alan yaşlılarımızın kimin yanında yaşarsa yaşasın kesinti olmadan maaşını almasını sağlanacak.

POLİSLERLE İLGİLİ EK GÖSTERGELER ARTACAK

-Polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatını yüzde 25 artacak. Böylece maaş­larında 240 lira ile 580 lira arasında artış olacak.

UZMAN ERBAŞLARIN EK GÖSTERGELERİ DE ARTACAK

-Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergelerini 3000’e çıkacak.

ER VE ASKERİ ÖĞRENCİLERİN HARÇLIĞI ARTACAK

- Er ve Erbaşların harçlığını 30 liradan 100 liraya yükselteceğiz. Askeri öğrencilerin harçlığı da 400 TL olacak. Astsubay emeklilerinin 2003 öncesi ve sonrası oluşan farkın kapatılmasına yönelik intibakları sağla­nacak.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK

-Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeleri gözden geçirilecek ve siste­min etkinliği ve verimliliğini artırılacak.

-İstihdam edilmeleri halinde, sosyal destek alan vatandaşların sigor­ta primi işveren desteğini devlet tarafından karşılanacak.

- TOKİ eliyle emeklilerin uygun koşullarla konut sahibi olması sağlanacak. 

ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI

- 64. Hükûmet döneminde de ekonomide temel prensip, enflasyo­nun kalıcı bir biçimde düşük tek haneli oranlara çekilmesi.  Bu dönemde de para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istik­rarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla uygulayacağımız büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.

-Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam ede­cek. Enflasyon hedefleri, hükûmet ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek.

MERKEZ BANKASI VURGUSU

-Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya de­vam edecek.

TASARRUFA ÖNEM VERİLECEK, ALTIN BANKACILIĞINA ÖNEM VERİLECEK

-Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere, özel amaçlı tasarruf meka­nizmaları geliştirilecek.

-Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için çeşitli mekanizmalar geliştireceğiz.

BES’TE KESİNTİ ORANLARI ULUSLARARASI DÜZEYE GÖRE BELİRLENECEK

-Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız ve sistemde “otomatik katılım sistemi” pilot çalışması yapılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli (bir yılı aşan) özel sağlık sigortalarının geliştirilmesini sağlanacak.

-Kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası yürütülecek.

- Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak.

-Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.

GAP’A ÖNEM VERİLECEK

-GAP’ta büyük oranda tamamlamış olan ana kanallar sonrasın­da şebeke inşaatlarına daha da hız verilecek. Orta vadede, GAP sula­malarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekarın tamamını sulamaya açmak hedefleniyor. Sulamalar tamamladığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden bir ‘üretim ve ihracat merkezi’ haline gelecek.

TANAP VE TAP TAMAMLANACAK

-Azerbaycan ile hükûmetler arası anlaşmayla imzalanan, Trans-A­nadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’ni bu dönemde hayata geçirilecek.

-Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle (TAP) doğalgazın Yu­nanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaşması, Irak-Türkiye Do­ğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle de Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçek­leşmesi hedefleniyor.

MEGA ULAŞIM PROJELERİ HAYATA GEÇECEK

- İstanbul Boğazı’nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’ni tasarlandı. Günde 6,5 milyon vatandaşın kulla­nacağı toplam 9 farklı raylı sistem birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fa­tih Sultan Mehmet Köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin YİD modeli ile yapımına başlanacak.

KANAL İSTANBUL PROJESİ DEVAM EDECEK

-Yüzyılın en büyük projelerinden biri olacak olan Kanal İstanbul Proje­si’nin çalışmalarına devam ediyoruz.

- Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesi, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışma­ları başlatıldı.

ŞEHİRİÇİ PROJELER TAMAMLANACAK

- Başta İstanbul olmak üzere raylı sistem yatırımlarına hızla devam ede­ceğiz. Ankara’da Tandoğan-Keçiören, AKM-Gar-Kızılay, İstanbul’da Levent-Hisarüstü, Üsküdar-Ümraniye-Dudullu, Kartal-Kaynarca, Ka­bataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı, Kaynarca-Sabiha Gökçen, Marmaray Raylı Sistem Projelerini, Antalya havalimanı-expo, projelerini tamamlanacak.



Bu Haber 25.11.2015 - 19:50:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 26.11.2015 - 12:08

    Hükümet Programının turizm bölümü, çok büyük oranda 2023 Turizm Stratejisinden komple alınma metinlerden oluşmuştur. Bu durumda; Halen geçerli ve tutarlı olduğu ispatlanan bu hüküm ve tedbirlerin "son 9 yıldır neden uygulanmamış olduğu?" mutlaka merak edilmeli ve gereğince sorgulanmalıdır! 2007 Yılı başında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ulusal Strateji Prensiplerine göre ortaklık kurmaları gereken Kamu ve Özel TARAFLARIN Planlı bir Çağdaş gelişmeye ayak uyduramadıkları, katmerli olarak yıllardır kanıtlanmıştır! Halen 8 yıl daha ömrü olan planlı atılım sürecinin benimsenerek uygulanması için köklü bir Zihniyet değişimine ihtiyaç vardır! Fakat bunun için gerekli olan idrak ve yöntem birliği gündeme dahi alınamadı?

  • Ela Düzova 26.11.2015 - 09:12

    Turizm Bakanı ilahiyat mezunu, bu projelerin ne kadarı gerçekleştirilecek emin olamıyorum.

  • Adnan Soner 25.11.2015 - 11:31

    Ben 2009 yılında turizmde çalışarak emekli olan bir vatandaşım. Sağ olsunlar çalıştığımız oteller aldığımız maaş"tan ve çalıştığımız tam gün sayısı olan 30 günden göstermedikleri için şu an emekli maaşım 1287.72 krş maaş almaktayım. Ocak"tan itibaren Asgari ücret 1300 lira olacak aradaki fark 12,28 krş şimdi Çalışma Bakanına sorarım bu farkı kapatmak için nasıl bir formül bulunacak acaba?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.