3. havalimanı için göller hafriyat ile doldurulacak, 658 bin ağaç kesilecek

3. havalimanı için göller hafriyat ile doldurulacak, 658 bin ağaç kesilecek
Türkiye tarihinin en büyük ihalesi olan üçüncü havalimanı ihalesinin ardından, şimdi sıra inşaat aşamasına geldi. İstanbul'un su havzaları ile ormanlarının olduğu bölgeye yapılacak havalimanı için, bölgede bulunan göl ve göletlerin hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacağı, 658 bin ağacın kesileceği, 1 milyon 855 bin ağacın ise taşınacağı(!) belirtildi.

 
Hürriyet gazetesinde yer alan Meltem Kara imzalı habere göre, üçüncü havalimanı 76 milyon metrekarelik bir alana inşa edilecek. Havalimanı yapılacak alanın 6 bin 172 hektarı orman, 1,1180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım ve 2 hektarı da fundalık alandan oluşuyor. Havalimanının yapılacağı yerde bulunan 2 milyon 513 bin ağacın taşınacağı belirtiliyor. Ancak bu ağaçların nereye taşınacağı bile belli değil.

Proje çerçevesinden denize de önemli bir miktar dolgu yapılacağı belirtiliyor. Buna göre, denize yapılacak dolgu miktarı 2,5 milyar metreküpü buluyor. Dolgu alanına, 75 tonluk kamyonlarla 9 bin 500 sefer düzenlenecek. Denize yapılacak dolgu için gereken malzemenin ise, Kanal İstanbul ve çevredeki maden ocaklarından sağlanacağı belirtiliyor.
 
GÖL VE GÖLETLER DOLDURULACAK
 
İnşaat aşamasında alandaki yapay göl ve gölet suları, kullanma ve sulama suyu olarak kullanılacak. Daha sonra hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacaktır.  Proje kapsamında gerek inşaat gerekse işletme aşamasında yüzeysel ve yeraltı suyuna hiçbir şekilde deşarj yapılmayacak. Havalimanının kurulacağı bölge kuş göç yolları üzerinde olduğundan, inşaata başlanmadan önce rapor hazırlatılarak, göç yolları ve uçuş rotaları belirtilenecek. Önlem olarak, pist çevresinde kuşları cezbedecek ortamlar ortadan kaldırılacak, havalimanı çevresine iğne yapraklı ağaçlar dikilecek ve yakınlarında çöplük kurulmasına izin verilmeyecek.
 
658 BİN AĞAÇ KESİLECEK, "TAŞINACAK" DENİLEN DİĞER AĞAÇLARIN DURUMU BELLİ DEĞİL
 
Havalimanı inşaatında en tartışmalı konulardan birisi de bölgede bulunan ağaçlar. İlk ÇED raporunda, bölgede 2 milyon 513 bin 341 ağacın bulunduğu belirtilmişti. Bölgedeki bu ağaçların 1 milyon 855 bin 391 adedinin taşınacağı, 657 bin 950’sinin de kesileceği ifade edilmişti. Bu ağaçların kesilmesi ve taşınması için İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli çalışılacak ve inşaat aşamasından önce bir çalışma programı oluşturulacak. Ancak, nihai ÇED raporunda ağaçların son durumuyla ilgili herhangi bir bilgi yer alımıyor.

TMMM: PROJE İSTANBUL'UN YAŞAM DAMARLARINI KESECEK

Konuyla ilgili olarak Toplumcu Mimarlar ve Mühendisler Meclisi tarafından yapılan açıklamada da, projenin İstanbul için bir yıkım projesi olduğu belirtildi. Açıklamada, "3. Boğaz Köprüsü alanı içerisinde de yer alan bu bölge, aynı zamanda İstanbul’un içme suyu havzaları olan Terkos-Haliç ekolojik koridoru içindedir, yapı stoğundaki artış ve araç trafiğinin yol açacağı atmosferdeki kirlilik yük artışı, orman alanlarının değişiminden kaynaklı bölgesel iklim değişimi ve su kaynaklarının kurutulması sonucu İstanbul’un yaşam damarları kesilecektir" denilmişti.


Bu Haber 07.05.2013 - 09:32:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.