19 Mayıs tatili bilançosu: 3 günde 500 bin kişi...

19 Mayıs tatili bilançosu: 3 günde 500 bin kişi...
Türkiye üç günlük tatilin keyfini çıkartırken, 500 bin kişi yollara düştü. Ramazan öncesi son fırsatı değerlendirmek isteyenler başta yakın destinasyonlar olmak üzere turizm sektörünün yüzünü güldürmeyi başardı...



Turizm sektöründe 19 Mayıs hareketi yaşanıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın hafta sonuyla birleşmesiyle tatilin 3 güne çıkması kültür turlarını patlatırken, tatil beldelerini de doldurdu. Milliye'ten Hanife Baş'ın haberine göre, özellikle yakın mesafe ve yurt içi destinasyonlara ilgi artarken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, iç turizm hareketiyle üç günlük tatilde 500 bin kişinin tatil yaptığını söyledi. Özellikle kültür turlarının çok iyi sattığını dile getiren Ulusoy, “Kısa tatil olması nedeniyle yakın destinasyonlara rağbet oldu. Safranbolu, Kapadokya, Doğu Karadeniz, Çeşme şu anda yerli turist dolu. Yurt dışında da kısa mesafeler, özellikle İtalya çok sattı. Herkes 3 günü değerlendirerek Ramazan öncesinde tatil yapmak istedi. Uçaklar ve otobüslerde yer yok. Turizmciler sezon öncesi bir nefes aldı” dedi.

TATİL BELDELERİ DOLDU

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek de, 19 Mayıs turlarında özellikle tatil beldelerine çok satış yaptıklarını belirterek, “Antalya, Belek, Side, Kemer gibi sahil beldeleri daha çok tercih edildi. Bizde kültür turu tercih edenler biraz daha az. Üç gün olunca yakın bölgelere de kültür turizmi için çok giden oldu. Afyon, Abant, Bolu, Sapanca gibi bölgelerin tamamı doldu. Ama en çok rağbet Antalya’ya gösterildi. Ama Türkiye genelinde havanın kapalı olması biraz talebi etkiledi. Hava biraz daha iyi olsaydı daha fazla giden olurdu” diye konuştu.

Fiyatlara da değinen Özbek, her keseye hitap eden turlar bulunduğunu aktararak, “Sahil beldeleri için kişi başı ortalama gecelik konaklama 70-80 TL. Kültür turlarında da otobüs dahil iki gece yarım pansiyon kişi başı 200 TL üzerinde fiyatlamalar bulunuyor” bilgisini paylaştı. Özbek, 3 günlük tatilin Ramazan öncesi sektöre hareket getirdiğini ve yüzleri güldürdüğünü kaydederek, bayram tatilinin üç gün olacağını ve onun sonrasında da okullların kapanmasıyla asıl yüksek sezonun başlayacağını aktardı.

DOLULUKLAR YÜKSEK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise, Türkiye’de insanların ciddi tatil alışkanlığı kazandığını ve kısa uzun bütün tatil fırsatlarını değerlendirdiğini vurguladı.
Bu dönemde de talebin arttığını ve herkesin Ramazan öncesi son tatil fırsatını kullandığını dile getiren Ayık, bunun otel doluluklarının yükselmesine ciddi etki yaptığını kaydetti. Ayık, “Kültür turizmi için uygun dönem gibi görülse de sahillere de ciddi talep var. Doluluklar iyi” şeklinde konuştu.

'YAKIN YERLER PATLAMA YAPTI'

Tatilbudur.com Genel Müdürü Cenk Angın ise, 19 Mayıs’ın yakın destinasyonlara dönük talebi patlattığını belirterek, şunları söyledi:

“Daha çok yurt içine yaradı. Yur tdışında yakın ve vizesiz destinasyonlar ilgi gördü ancak daha uzun tatillerde yurt dışı daha revaçta oluyor. Talepte ciddi artış oldu. Üç günlük Karadeniz turları, Likya turlarımız iyi sattı. Orta Avrupa’ya da giden çok oldu. Kültür turizminde GAP turlarına da yeniden ilgi gösteriliyor. Kıbrıs büyüyor. Avrupa’da şu dönemde revaçta.”

Ramazan’a dönük fiyatlarla ilgili konuşan Angın, “Dış pazardan çok talep olursa fiyatların düşeceğini zannetmiyorum. Ama talep az olursa bu ihtimal gündeme gelebilir” dedi. Bu yıl rezervasyonların sektör için iyi gittiğinden de bahseden Angın, “2016 yılındaki düşüş, 2017’de telafi edilecek. Erken rezervasyon da sektörde yerleşti. Bu yıl satışlarımızda yüzde 50’ye yakın artış var” diye konuştu. Tatilbudur.com yeni sezonda logosunu yenilerken, yeni atılımlara da kalktı. 400 çalışanı, 750 acentesi var. Bu yıl 1 milyon kişiye tatil yaptırmayı hedefliyor.


Bu Haber 20.05.2017 - 11:10:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.