'Rusya, Türk tur operatörü batsaydı Lanta gibi sahip çıkacak mıydı?'
15.02.2012 - 16:06:34
Turizm Güncel yazarı Orhan Sancar, EMİTT Fuarı sırasında Rus ve Kazakistan pazarındaki son durumu değerlendirdi.
TurizmGüncel
Orhan Sancar’ın önemli analizlerini sizlere aktarıyoruz...
Bu yıl Kazak pazarında ilk kez erken rezervasyon konusunda ocak ve şubatta toplam gelmesi beklenen kapasitenin yüzde 20’si kadar rezervasyon alındı. Bu da ciddi bir rakam. Pazarda yüzde 45’lik payını elinde bulunduran Gülnar Tur, Anex ile yaptığı işbirlğinden dolayı daha da güçlendi. Yine Türk bayraklı havayolu şirketleri, başta Atlasjet olmak üzere çeşitli havayolları burada uçmaya başlayacaklar. Tek sorun, bu yıl Kazakistan’da görünen yakıt fiyatlarının artıışı, Rusya’nın Kazakistan’a uyguladığı petrol kotası. Petrol fiyatlarının artmasıyla maliyetler de artacak. Bu belki pazarı etkileyebilecek.
KÜÇÜK ACENTELER KENDİ PAKETLERİNİ SATAMAYACAK
Rusya’daki erken rezervasyonlar başladı. Ama çok ciddi bir hareket yok. Bu yıl Teztour, Pegas ve Anex’ten sonra Odeon’un da havayolu çalışmaları var. Yine bu tur operatörleri uçak sayısını artırarak fiyat avantajını oluşturacak.
Rusya pazarında ise son 2-3 yıldır havayolu şirketi kurarak pazarı kontrol altında tutmaya çalışan tur operatörlerinin ciddi bir tekeli ortaya çıktı. Bundan dolayı küçük şirketlerin yaşama şansı kalmadı. Artık acenteler kendi paketlerini satamayacaklar. Mutlaka bir kayıtlı operatörün paketlerini satacaklar. Rusya’da şu anda yapılan çalışma 20 milyon dolarlık bir teminat projesi isteniyor.
Şu andaki teminatlar 3.5 milyon dolar civarında. En son Lanta Tur, olayından sonra hükümet bu kararı aldı. Bu teminatı verebilecek babayiğit çok az. Rusya hükümeti de senelerdir mağdur olup, konsolosluk vasıtasıyla gönüllü vakıfla vasıtasıyla rica minnet çözülen vatandaşların geriye döndürülmesi sorununu bir düzene sokmaya çalışıyor.
YABANCILARIN RUS TURİZMİNİ ELE GEÇİRMESİNİ İSTEMİYORLAR
Lanta’nın batışı aslında şöyle bir durum. Senelerdir Rusya’da finans desteğiyle ayakta kalan bir sürü şirket var. Rusya’da Rus kökenli tur operatörleri belli bir finansal destek görüyor. Burada hükümet, Rus kökenli tur operatörlerinin dengelerinin bozulmaması için Lanta Tur’a sahip çıktı. Bugün bana göre batan Türk kökenli bir tur operatörü olsaydı sahip çıkmayacaktı. Yabancıların Rus turizmini ele geçirmemesi için, Rus tur operatörlerine destek vermeye çalışıyorlar. Eğer bir Mısır ya da Türk kökenli bir operator olsaydı, aynı şey sağlanamazdı.
Bu haber 15.02.2012 - 16:06:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Kayıtlı yorum bulunamadı...