Rusya ekonomisi çöküşe gidiyor

 Rusya ekonomisi çöküşe gidiyor
ABD Başkanı Barack Obama’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile beraber beş ay önce Putin’e ilettikleri “Ukrayna’ya müdahalenin faturasını Rusya çok ağır ödeyecek” uyarısı gerçek olmaya başladı. Rusya Merkez Bankası'nın sert faiz artışına rağmen dolar/ruble ilk kez 80 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Rusya’nın şok faiz artırımı rubledeki düşüşü frenleyemedi.


Dolar/ruble ilk kez 80 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Rusya’nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS’leri de 34 baz puan artışla 581 puanla 5,5 yılın zirvesine yükseldi.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşü önlemek için dün politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 17’ye çıkarmıştı.

Bugün piyasalarda ruble ile TL arasındaki hareketlerin paralelliği de dikkat çekiyor. 1 doların 73 rubleye ulaşarak rekor kırmasının ardından dolar TL'ye karşı da yükselmeye başladı. Gün içinde 1 dolar 2.3430 TL ile en düşük seviyesini görürken Rusya'daki rekor üzerine yeniden yükselerek 14:13 itibariyle 2.41 TL'ye kadar çıktı.

Rusya menkul kıymetler borsası ise günlük yüzde onluk düşüşle ülkeyi 1998 kriz yıllarına geri götürdü. Rusya Merkez Bankasının resmi döviz kuruyla serbest piyasa kuru arasındaki fark pazartesi akşamı %6 seviyesine ulaştığında (kara borsa oluşma sinyali) kritik karar alındı. merkez bankası faiz oranını yüzde 10,5’ten bir çırpıda yüzde 17’ye çıkardı. Ancak astronomik faiz artışı ancak iki saat etkili olabildi. Salı sabahı borsa açılışında ruble dolar ile avro karşısında 5 ruble ucuzladı, ancak şok etki uzun sürmedi. Öğle saatlerinde dövizde yukarıya doğru tırmanış yeniden başladı.

Rusya ekonomisinde yaşanan kritik gelişmeler karsında Kremlin Sarayı topun ağzına Başbakan Dmitriy Medvedev ile Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiulina’yı koydu. Şok faiz artırımıyla ilgili Kremlin Sarayına yöneltilen soruyu yanıtlayan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, “Bu konuda Kremlin Sarayı yorum yapmayacak. Faiz oranları ülkemizde bağımsız kurum Merkez Bankası yetkisinde. Genel ekonomik durumdan ise Rusya hükümeti sorumludur” yorumunu yaptı. (hürriyet.com.tr)


Bu Haber 16.12.2014 - 14:24:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kızgınım çünkü alacaklıyım ve de keşke haklı da çıkmasan. Benim aşağıd 16.12.2014 - 03:01

    Ben hepinizi kağıttan kaplan olarak görüyorum.Ortada sermaye birikimi olmadan cirodan top çeviriyorsunuz hepiniz. Çevirdiğiniz topta da aslında Türk otelcisinin desteği( otellerin alacakları ) çok büyük, size bu imkanı ne Mısırlı ne Taylandlı ne de İstanbullu oteller verir. Bence borçlarınızı düşersek sizlerin normal şirket değerleriniz 1 Amerikan Doları ancak eder. Bunu söylemek istemezdim ama gelecek sezon ortası veya sonunda içinizden bir büyük ya da ikisi iflas edecek. Neden mi? Çünkü siz bu topu yükseliş ivmesinde bile zor çevirdiniz ve bir sürü uçak vs yatırımı yaptınız.Şimdi zaman Rusyada düşüş ivmesi yönünde işliyor.1 usd olmuş 40 Ruble ve daha da artacak. ABD petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor ve daha da çekecek ve de Rusyanın geliri azalacak. Azalan cirolarda, borçlar aynı kalmışken siz bu topu nasıl çevireceksiniz? Sizlerdeki( BDT operatörleri ) riski minimize edip, hem otele azar azar da olsa yeni pazarlar eklemek hem de her türlü sağlam tahsilatı sunan satış kanallarını değerlenirmeliyiz diye bizzat patrona söyledim. Ben evimi bu sektörden geçindiriyorum ve içinizden bir ya da ikinizin turizme büyük zarar vereceğini görüyorum. Artık hepiniz beni tedirgin ediyorsunuz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.