Anadolu tarihi turizme kazandırılacak

 Anadolu tarihi turizme kazandırılacak
Kültürel varlıkların korunması için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan büyük proje. Hattuşaş, Frig Vadisi ve Zile'ye özel imar planı hazırlanarak, bölgede turizm canlandırılacak.


Türkiye'nin kültürel ve tarihsel zenginliğini korumak için çalışmalarına ara vermeden devam eden Kültür Bakanlığı, Anadolu uygarlığının günümüze ulaşan değerlerini, özel projelerle korumaya, tanıtmaya ve turizme kazandırmayı sürdürüyor. Bu çerçevede Çorum, Afyon ve Tokat'taki tarihi mirasa ilişkin üç ayrı proje hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, koruma ve düzenleme çalışmaları yıl içinde tamamlanarak ziyaretçilere açılacak olan Çorum, Afyon ve Tokat'taki tarihi ve kültürel mirasın yurtdışı ve yurtiçi tanıtımını da, projelerle eş zamanlı olarak yapacak. 

HATTUŞAŞ ÖREN YERİ OLACAK

Projelerden ilki, beş bin yıl öncesine dayanan Hitit uygarlığının, Çorum sınırları içindeki başkenti Hattuşaş'a ait kalıntıların korunması ve bölgenin çevre düzenlemesi de yapılarak "Ören Yeri" kapsamında turizme yeniden açılmasını öngörüyor. Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait tapınaklar, kraliyet konutları artırılacak güvenlik önlemleriyle yeniden düzenlenecek. 

DOĞA TAHRİBATI ÖNLENECEK

Kültür Bakanlığı'nın bu yıl içinde uygulamayı planladığı ikinci proje, Frigler'in ilk yerleşim yeri olan Afyon'daki Frig Vadisi'nin korunması ve çevre düzenlemesi de yapılarak turizme kazandırılması olacak. Tarihi M.Ö 1200'lü yıllara dayanan Frig Vadisi ve kalıntılar, doğa tahribatına karşı korunacak. Tarihi eser kaçakçılığına karşı da güvenlik önlemleri de artırılacak. 

ZİLE'YE ÖZEL İMAR PLANI
 

Bakanlığın 2015 yılında başlatacağı üçüncü proje ile Anadolu'daki en eski yerleşim birimlerinden Tokat Zile'deki tarihi doku, özel imar planı ile korunacak. Zile'de yıkılmaya yüz tutmuş yapılar, tarihi ve mimari dokusu dikkate alınarak restore edilecek.

(Akşam Gazetesi)
 


Bu Haber 16.01.2015 - 10:16:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.