Yabancı yatırımcının borsadaki tutumu değişiyor

Ekonomist Doç.Dr. Evren Bolgün, Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcının hisse senedini elinde tutma süresinin artık 7 aya düştüğünü söyledi.


Ekonomist Doç.Dr. Evren Bolgün, son 3 senede Fed başta olmak üzere yaşanan pek çok ekonomik ve siyasi gelişmeyle birlikte Borsa İstanbul’un yabancı yatırımcı profilinin değişmeye başladığını söyledi. Bolgün, “Artık daha çok piyasaya hedge fund yatırımcıları giriyor ve gelen yabancı yatırımcı daha hızlı çıkıyor” dedi.

Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir ülke olmasının beklendiği 2012 yılında gelen yabancı yatırımcının elindeki hisse senedini tutma süresinin bir yıldan daha uzun, 389 güne kadar çıktığına işaret eden Bolgün “Son 3 yılda yaşanan gelişmelerle bu 230 güne kadar geriledi” ifadelerini kullandı.

Tahvil yatırımcısının uzun süredir yavaş yavaş çıktığını Borsa yatırımcısının ise, profilinin değiştiğine değinen Bolgün, sıcak paracı olarak da tabir edilen yatırımcının daha fazla Türkiye piyasalarına uğramaya başladığını anlattı.

Bolgün şöyle konuştu: “Son dönemde Türkiye’de kur volatilitesi yüzde 25’e kadar çıktı. Şimdi yüzde 17’lerde seyrediyor. En sakin volatilite seviyesi ise yüzde 7-8’lerdir. Bugünlerde yaşadığımız hareketlilik olması gerekenin çok üzerinde. Dolayısıyla artık farklı dalga boyunda yatırımcılar piyasaya gelmeye başladı. Artık daha çok hızlı giren kısa süre içerisinde karını alıp giden yatırımcı var. Yükselen Volatilite Borsa’nın yabancı yatırımcısının niteliğini değiştirdi. Elinde bir yıl üzeri hisse senedi tutan yatırımcı profili yerini daha az kalıcı yatırımcılara bırakmaya başladı” dedi. Son 2 haftada dolar kurunda yaşanan yükseliş ve Borsa’nın gelişmekte olan emsal ülke borsalarına kıyasla ucuzluğunun yabancı yatırımcıya kısa sürede yüzde 22 getiri imkanı sunduğuna da vurgu yapan Evren Bolgün piyasa beklentilerini şöyle anlattı:

Enflasyonda zirveyi 3 Nisan’da göreceğiz

• Enflasyon yukarı doğru gitmeye devam edecek. Açıklanacak şubat ve mart enflasyonları ile yıllık enflasyonun 1.5 puan daha yükselecek. Biz 3 Nisan’da açıklanacak olan mart enflasyonu ile çift haneyi ve yüzde 11’e yaklaşan rakam ile zirveyi göreceğiz. Yalnız bu kur, gıda ve enerjide ilave fiyat şoku olmadığı bir varsayım altında geçerli. Böyle bir şok durumu zirveyi daha erken görmemize neden olabilir.

• Kur tarafını Merkez Bankası 2 puan yaptığı örtülü faiz artırımı ile kontrol etmeye çalışıyor. Enflasyonun zirveyi görmesi ile hem uzun hem de kısa vadeli faizler ister istemez yukarı çıkacak. 2 yıllık gösterge tahvilde yüzde 12 üzerini beklerim.

Son 2 haftada sert küresel rüzgarlar yavaşladı

• 2 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 8-9 aralığında. Reel faiz şu an itibariyle 2,5 puan civarında görünüyor. Enflasyonun yüzde 9’dan yüzde 11’e gittiği bir ortamda ise bugünkü faiz seviyesine göre reel faiz görünmüyor. Türkiye’de %30 seviyelerine varan 2006-2016 dönemi arasındaki geçmiş kur yükselişlerinin yaşandığı her kur şokunun ardından yüzde 4-5 arası faiz artırımlarını görmüştük.

• Kurdaki 3,94’ten geri dönüşü şimdilik örtülü faiz artırımı ile başarmış görünüyoruz ama dünya piyasalarındaki konjonktürünün deyarattığı olumlu bir hava var. Yurtdışında son 2 haftadır sert esen rüzgarlar yavaşladı. Trump’ın 20 Ocak’ta Başkanlık görevini devralmasının ardından Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvillerindeki çıkış bir miktar törpüleniyor. Bu geri çekilme dolar/TL’yi de pozitif etkiliyor. Dolar Endeksi’nde yüzde 4’lük bir kayıp var. Kurda 3,94’ün ardından baktığında yüzde 4’lük kayıpla geldiğin nokta 3,78. Haberin devamı>>>


Bu Haber 13.02.2017 - 09:38:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.