Sağlık Sigortası borcuna dönük yeni düzenleme

Genel Sağlık Sigortası’ndan, 11.7 milyar lira prim borcu olan 5 milyon kişinin faiz ve gecikme cezası siliniyor. Sigortalı çalışmayan ve yakını üzerinden sağlık hizmeti alamayanlar ise GSS’li olarak ayda 53.3 lira ödeyecek.

 
1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan GSS’de yeni bir sayfa açılacak. Sistemin anlaşılamaması nedeniyle milyonlarca kişi devlete borçlu durumuna düşerken, yıllarca sağlık hizmetinden de yararlanamadılar. Önceki düzenlemelerle 25 yaşın altındakilerin prim borçları silinmiş, lise ve üniversite öğrencilerine, mezuniyetten sonra 2 yıl süreyle prim ödemeden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmıştı. Sistemi yumuşatmak için yapılan bu düzenlemeler mağduriyetleri gidermeye yetmeyince, köklü bir değişikliğe gitme kararı alındı.
 
‘ÖDEME GÜCÜM YOK’ DİYEN GELİR TESTİNE
 
Yasaya göre, emekliler, aktif çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor. Herhangi bir işte çalışmayanlar ise re’sen GSS kapsamına alınıyor. Bunların gelir testi yaptırarak gelir seviyelerine göre 2017 yılı için 71.10 lira ile 426.60 lira arasında prim ödemeleri isteniyordu. Gelir testine girmeyenler, en yüksek rakam üzerinden borçlu durumuna düşüyor. Borçlarını ödemedikleri için de sağlık hizmetinden yararlanamıyorlardı.
 
TBMM’deki torba yasayla, gelir testi zorunlu olmaktan çıkarılacak. Yeni düzenlemeye göre, herhangi bir işte çalışmayan ve “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla annesinden, babasından, çocuğundan dolayı sağlık hizmeti alamayanlar GSS’li olarak tescil edilecekler. Bu durumdaki herkesten brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında aylık prim alınacak. Bu da 2017 yılı itibarıyla aylık 53.30 lira prim anlamına geliyor. Ödeme gücünün olmadığını belirtenler, SGK’ya başvurarak gelir testi talebinde bulunacaklar. Yapılacak gelir testinde hane içindekilerin kişi başına gelirinin brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olduğu tespit edilirse, prim ödenmeyecek. Test sonuçlanıncaya kadar yapılmış prim ödemeleri de iade edilecek. Bunların primleri devlet tarafından karşılanacak.
 
Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce GSS prim borcu bulunanlara önemli bir kolaylık sağlandı. Buna göre, daha önce 2017 rakamlarıyla 71.10 lira ile 426.60 lira arasında olan aylık prim borcu, 53.30 lira üzerinden tahsil edilecek. Örneğin, 2012’nin ocak ayından bugüne kadar en üst basamaktan prim borcu çıkarılan bir kişi, 62 ay için 3 bin 286 lira prim ödeyecek. Bunların prim borçlarına ilave olarak çıkarılmış bulunan gecikme faizi ve cezaları da silinecek. Haberin devamı



Bu Haber 24.02.2017 - 09:19:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.