Putin-Trump görüşmesi nasıl geçti?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donad Trump'ın Helsinki'de bir araya geldiği, dünyanın dikkatle izlediği zirve, tarafların yakınlaşma ve işbirliği için adım atma kararlılığını ifade ettikleri, buzların erimeye başlayacağı sinyallerinin verdiğili "pozitif" bir havayla noktalandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya görüşmenin "süperden daha iyi" geçtiğini belirtti. ABD'de ise, Trump'ın Putin'i "sorgulamadığı ve tezlerine destek verdiği "eleştirisi medyada öne çıktı.

İki liderin başbala görüşmesi planlanandan uzun sürdü. Liderler iki saatten fazla görüştü. Heyetlerle birlikte toplam görüşmeler ise 4 saati aştı.

Önemli zirvelere ve ikili görüşmelere geç kalmasıyla bilinen Başkan Putin, Trump ile Finlandiya zirvesinden de geleneği bozmadı. Yerel saatle 13.00'te başlayacağı ilan edilen zirve, Putin'in uçağının Helsinki'ye saat 13.15'te inmesi yüzünden gecikti.

Sputnik'in haberine göre Putin ile Trump'ın, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki ilk bire bir kapsamlı görüşmeleri sona erdi. Trump ikili görüşmeyi, 'iyi bir başlangıç' olarak niteledi.

Programa göre 1.5 saat sürmesi beklenen görüşme, planlanandan 55 dakika geç başlayıp 2 saat 10 dakika sürdü.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşme sırasında salonda Putin ve Trump dışında sadece çevirmenlerinin bulunduğu belirtiliyor.

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, heyetlerin de katılımıyla gerçekleştirilecek 'çalışma yemeğine' geçmeden önce Putin'le bire bir görüşmesine ilişkin olarak, "İyi bir başlangıçtı" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleşen ikili zirvenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini vurguladı.
 
Trump, "İlişkilerimiz daha önce hiç şimdiki kadar kötü olmadı. Ama bu durum yaklaşık dört saat önce değişti. Gerçekten böyle olduğuna inanıyorum" dedi.

Trump, bugünkü toplantının daha uzun soluklu bir sürecin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Putin ise dünyadaki sorunları sıraladıktan sonra, "Bunlarla sadece birlikte çalışırsak başedebiliriz" ifadesini kullandı.

Zirvede, Suriye'de yedi yıldan uzun bir süredir devam eden savaş da gündeme geldi.

Putin, "Suriye'de barış ve uzlaşma ortak çalışmanın ilk örneği olabilir" dedi.

Suriye konusunun toplantıda uzun uzadıya görüşüldüğünü söyleyen Trump ise, "Suriye karışık bir mesele" diye konuştu.

İki ülkenin arasındaki işbirliğinin yüzbinlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini sözlerine ekledi.

İki lider toplantıda, Rusya'nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarının da gündeme geldiğini kaydetti.

Putin bu konuda, "Daha önce de söylediğim gibi Rusya, ABD'nin içişlerine hiçbir zaman müdahale etmedi ve hiçbir zaman müdahale etmeyecek" dedi.

Trump ise, ABD'deki istihbarat servislerine güvendiğini, ancak Putin'in görüşme sırasında güçlü bir şekilde iddiaları reddettiğini ve kendi araştırmacılarını göndermeyi teklif ettiğini söyledi.

Putin'le Trump'ın Helsinki'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki bire bir görüşmesi beklenenden 55 dakika daha geç başladı. İki lider görüşmeden önce basına kısa birer açıklama yapıp kameralar önünde el sıkıştı. "İki ülke olarak çok iyi anlaşamadığımızı düşünüyorum. Gerçekten de dünyanın da bizim iyi anlaştığımızı görmek istediğini düşünüyorum" diyen Trump "Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum" diye devam etti.

Yaklaşık 2 yıldır ABD başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Trump, "En sonunda olağanüstü ilişkilere sahip olacağımızı düşünüyorum. Biliyorsunuz yıllardır söyledim; Rusya ile iyi geçinmek kötü değil, iyi bir şeydir" diye konuştu.
Rus lider sözlerine şöyle sürdürdü: "Temaslarımız sürekli olarak devam ediyordu: Telefonda görüşüp çeşitli uluslararası etkinlikler kapsamında birkaç defa bir araya geldik. Fakat kuşkusuz, hem ikili ilişkilerimiz hem de dünyanın acılı noktaları (ki bunların sayısı az değil) hakkında konuşmamızın, bunlara dikkatimizi vermemizin vakti gelmişti."

Putin, ABD Başkanı Donald Trump'la düzenlediği ortak basın toplantısında Soğuk Savaş'ın çok uzun süre önce sona erdiğini, ikili ilişkilerdeki zorluklar için objektif bir gerekçe bulunmadığını söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre Putin, ikili ilişkileri ve uluslararası gündemdeki konuları ele aldıklarını belirterek, "Soğuk Savaş çok uzun süre önce sona erdi. Dünyadaki durum ciddi biçimde değişti. İkili ilişkilerdeki zorluklar için objektif bir gerekçe bulunmuyor" dedi.

Suriye'deki gelişmeleri istişare ettiklerini kaydeden Putin, Golan Tepeleri'ndeki durumun 1974'te İsrail ve Suriye arasında yapılan anlaşmaya uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Putin, Rusya ve ABD'nin Suriye'de çözümün liderliğini üstlenebileceğini söyleyerek, "Suriye'de barış ve uzlaşının tesis edilmesi görevinin yerine getirilmesi iki ülke arasındaki ortak başarılı çalışmanın örneği olabilir" dedi.

Rus liderin basın toplantısında üzerinde durduğu bir diğer konu, Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları oldu.

Putin, Rusya'nın ABD'nin iç işlerine karışmadığının ve karışmayı planlamadığının altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: "Başkan Trump, ABD'deki seçim sürecine ilişkin sözde 'Rus müdahalesi' konusunda bir kez daha temas etti. Trump'la yaptığım bireysel görüşmeler de dahil daha önce birçok kez söylediğim şeyi tekrar etmek durumunda kaldım: Rusya devleti, seçim süreçleri de dahil olmak üzere ABD'nin iç işlerine hiçbir zaman müdahale etmedi ve etmeyi planlamıyor."

Putin, Trump'ın Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini söylemesinin ardından Rus toplumunun ABD Başkanı'na sempati duymaya başladığını ve bunun doğal bir şey olduğunu vurguladı. Rus lider, "Evet, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinden yana olduğu için Trump'ın seçimleri kazanmasını istedim" diye ekledi.

Putin, görüşmesi sırasında ABD tarafına Washington'un Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmasından duydukları rahatsızlığı doğrudan dile getirdiklerini kaydetti. Haberin devamı>>>


Bu Haber 17.07.2018 - 08:59:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.