Madenciler direniş başlattı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na özelleştirme yolu açan torba yasa maddesine karşı maden işçileri eyleme geçti. Zonguldak, Bartın’da gece vardiyası işçileri ocaklara kendini kilitledi. Gündüz vardiyası da hem ocaklara inerek hem de yer üstünde eyleme destek verdi. İşçilerin tek talebi maddenin geri çekilmesi.


Zonguldak Ereğli’de, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto için ‘Maden ocağından çıkmama’ eylemi başlattı. Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde ve Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde çalışan işçilerin yerin 170 metre altındaki eylemi önce gece vardiyası ile başladı, ardından gündüz vardiyası da destek verdi. İki işletmedeki 410 işçi ocaklarında bekliyorlar. Ayrıca Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece 24.00-08.00, 08.00-16.00 vardiyalarındaki toplam 237 işçi eyleme katıldı. Yerin 250 metre altındaki madencilerden 2’si, akşam saatlerinde rahatsızlanmaları üzerine ocaktan çıkarıldı. İşçiler, işyeri hekimi tarafından tedavi edildi. Bu arada Bartın Valiliği kararıyla, 16.00-24.00 vardiyası için ocağa gelen işçilerin yer altına inerek eyleme katılmalarına, güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Polis ekipleri maden ocağı önünde önlem aldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasanın, ‘TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerindeki maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir’ şeklindeki 58’inci maddesine karşı madenciler eylem başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiyasında işçiler, mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00-16.00 vardiyasındaki madencilerin de bir kısmı yerin altına inerken bir kısmı da ocak üstünde eyleme katıldı. Haberin devamı>>>


Bu Haber 07.11.2017 - 10:14:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.