Boğaz köprüleri çift taraflı mı ücretlenecek?

Karargazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 'serbest geçiş sistemi'ne geçileceğini açıklamasıyla ilgili olarak "Sanırım bu yenileme esnasında her iki köprüye de çift taraflı ikinci bir gişe eklenecek. Böylece Boğaz köprülerinden ve alt geçişlerden alınan ücret her iki yönde de ücretlenmiş olacak" iddiasını ileri sürdü.


Karar yazarı İbrahim Kahveci'nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve açılacak Avrasya Tüneli sonrasında İstanbul’dan karşıya geçişlerde fiyatlar uyuşmuyordu. Yavuz S. S. Köprüsüne ve Avrasya Tüneline verilen araç garantileri ile fiyat farkları, Demirel ve Özal’ın yaptırdığı 1. ve 2. köprülere de zammı gerekli kılıyordu.

Zaten o tarihlerde Ulaştırma Bakanı da “emsallere göre 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ila Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çok ucuz” diyerek işaret vermişti.

Bu açıklamalar ve fiyat farklarına baktığımda şu sonuca varmıştım: Türk Halkının büyük kahramanlık gösterdiği 15 Temmuz Şehitler köprüsüne, her konuşmada “bu Halka aşığız, Halka hizmet etmeye aşığız” diyen bir siyasi hareketin Hükümeti büyük zam yapamaz. Daha 1 yıl önce 3,50 liradan 4,75 liraya yükselen geçiş ücretini çok fazla yükseltemez. Bu nedenle köprülere ikinci bir gişe ekleyerek, örtülü zam yapılabilir düşüncesindeydim.

Ama yanıldım...

Hükümet 3,50 liraya geçilen 1. ve 2. boğaz köprülerinin geçiş ücretini 2 yılda yüzde 100 artışla 7,00 liraya yükseltecek zammı yaptı.

***

Peki, şimdi durum ne olacak?

Bütün otoyollar ve köprüler gidiş-dönüş olarak fiyatlanıyor. İstanbul’da da son yapılan Yavuz S. S. Köprüsü ila Avrasya Tüneli gidiş ve dönüşte çift taraflı fiyatlanıyor. Ve fiyatlar her iki geçişte de 1. ve 2. köprüye göre iki katın üzerinde.

Her iki geçişte Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile özel sektöre araç garantili yaptırıldı. Yani bu yollardan ve köprülerden araç geçmediğinde (veya az geçtiğinde) Hazinden ödeme yapılıyor.

Ulaştırma Bakanı Sn Ahmet Arslan,15 Temmuz Şehitler Köprüsünün geçişini de “serbest geçiş” sistemi olarak yenileyeceklerini açıkladı. Yani geçişlerde OGS ve HGS bandı olmayacak.

Sanırım bu yenileme esnasında her iki köprüye de çift taraflı ikinci bir gişe eklenecek. Böylece Boğaz köprülerinden ve alt geçişlerden alınan ücret her iki yönde de ücretlenmiş olacak. Şu anda Avrupa yakasına geçişler Yavuz SS Köprüsünde ve Avrasya Tünelinde ücretli iken, 1. ve 2. boğaz köprülerinde ücretsiz. Çift taraflı ücretlendirme ile bu haksızlıkta kaldırılmış olacak. Git 7,00 lira, dön 7,00 lira olarak yeni köprü fiyatları belirlenmiş olacak.


Bu Haber 06.04.2017 - 11:18:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.